Menu Zavřít

Co Čech to platební karta

30. 5. 2008
Autor: Euro.cz

MasterCard

Magická hranice pokořena. Tak by se daly shrnout výsledky studie společnosti MasterCard v České republice. Počet vydaných karet totiž během loňského roku překročil deset milionů kusů. Češi jimi zaplatili nákupy za 156 miliard korun. Prvenství si přitom s počtem 6,9 milionu udržují debetní karty, zatímco kreditních je 3,2 milionu.
A růst by měl podle expertů pokračovat. „Rozhodně nelze říci, že by již byl náš trh nasycen, do úrovní zemí západní Evropy totiž máme ještě poměrně daleko,“ míní analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka, který upozorňuje, že ve Velké Británii nebo v Norsku je nasycenost trhu platebními kartami ve výši 2,5 násobku počtu obyvatel. „Důležité z hlediska budoucnosti je odlišit vývoj u debetních a kreditních karet. Zatímco u debetních již lze očekávat snižující se tempo růstu, mnohem větší prostor vidím u karet kreditních. Jejich počet by se mohl podle mých odhadů v příštích pěti až šesti letech zdvojnásobit,“ odhadl.
Podobně mluví i samotní bankéři. „Dá se předpokládat, že počet vydaných karet bude nadále stoupat, kam se ale vyšplhá, je jen těžko odhadovat. Je ale jisté, že dál bude stoupat využití karet pro platby za zboží a služby, a to i pro nákupy v nižších částkách,“ řekl týdeníku EURO Miloslav Křečan, ředitel kartového centra České spořitelny.
Počet platebních karet tak v České republice roste jedním z nejrychlejších temp ze zemí Evropské unie již několik let. Větší množství karet na obyvatele je pouze v Chorvatsku a díky debetním kartám i v Estonsku. Také Slovensko má vyšší podíl, ale především kvůli vysoké oblibě kreditních karet.
Studie MasterCard ale ukázala i další zajímavá fakta. „Pomalu dochází k vyrovnávání nepoměru mezi transakcemi u obchodníků a výběry z bankomatů,“ konstatoval Ján Čarný, generální ředitel MasterCard Europe pro Českou republiku, Slovensko a Ukrajinu. Objem bankomatových transakcí totiž meziročně narost o deset procent.

BRAND24

TABULKA
Kreditní karta nakupuje
Co Češi nejčastěji pořizují
1.Elektronika
2.Potraviny
3.Vybavení domácností
4.Oblečení a šperky
Pramen: MasterCard

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).