Menu Zavřít

Co bude s mistrovstvím světa?

15. 9. 2010
Autor: profit

Setkání nejlepších hokejistů světa, nebo jen druhořadý turnaj, který paběrkuje po nejbohatší ligové soutěži? Mezinárodní hokejová federace řeší, co udělat s turnajem, jehož významse rozhodně neblíží honosnosti názvu.

Autor: ČTK

Pamatujete? Letos v květnu se čeští hokejisté stali mistry světa. Událost to byla pro české fanoušky velkolepá, v globálním měřítku ale s nadsázkou řečeno spíše lokální. V Severní Americe, kontinentu hokeji zaslíbeném, totiž tento turnaj Mezinárodní hokejové federace (IIHF) málokoho zajímá. Na přelomu dubna a května, v době, kdy se mistrovství pravidelně každý rok koná, v zámoří začíná playoff tamní NHL – nejbohatší a nejlepší hokejové ligy světa, kterou hraje valná většina špičkových hokejistů. A ti nejlepší pochopitelně nejsou pro turnaj MS uvolňováni, prsten určený pro vítěze Stanley Cupu je pro hokejistu zpravidla víc něž zlatá medaile z mistrovství.

Mistrovství jen pro mladíky

Problémy s uvolňováním hokejistů ze zámořské NHL na každoroční mistrovství světa by mohlo vyřešit zavedení světového šampionátu pro hráče do 23 let, který by se konal jednou za dva roky místo klasického MS. Taková myšlenka zazněla na nedávném Světovém hokejovém summitu v Torontu, kde se diskutovalo o současnosti i budoucnosti hokeje a jeho problémech. „Je to vize, jak současnou situaci řešit. Poprvé to zaznělo na fóru a teprve se uvidí, jakou to bude mít odezvu,“ uvedl generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Martin Urban.

V roce, kdy se konají olympijské hry, nestartují na následném MS na konci sezony nejlepší hokejisté z kanadsko-americké soutěže. Řada hráčů je unavená a ani kluby je příliš nechtějí uvolňovat. I proto v Torontu zazněla myšlenka, že by se v prvním a třetím roce čtyřletého cyklu uskutečnilo klasické, „plnohodnotné“ MS, zato v druhém a čtvrtém „jen“ šampionát pro hráče do 23 let, který by v sezonním programu doplnil Světový pohár, respektive olympijské hry.

„Kdyby bylo ve čtyřech letech šest vrcholných akcí s hráči z NHL, bylo by to moc. Proto zazněla myšlenka, že v obou letech nebo alespoň v jednom – olympijském – by bylo mistrovství do třiadvaceti let,“ uvedl Urban. Problémem této varianty je ale skutečnost, že Mezinárodní hokejová federace (IIHF) má v současnosti uzavřenou smlouvu se společností Infront o podstoupení marketingových práv pro MS až do roku 2017. „Je pravda, že případná změna by vyžadovala vůli IIHF i Infrontu, aby se změny mohly uskutečnit,“ řekl svazový generální manažer.

Fasel není hloupý

Další variantou je, že by se hokejové mistrovství světa v roce, ve kterém se konají i olympijské hry, mohlo uskutečnit později. Tuto možnost, o které se již delší dobu spekuluje, připustil prezident IIHF René Fasel. „Mohlo by to pomoci sportu, což je moje práce,“ řekl Fasel deníku Toronto Sun. Švýcarský funkcionář přitom v minulosti nepatřil mezi příznivce změny termínu MS. „Jen hloupí lidé ale nikdy nezmění svůj názor,“ naznačil Fasel, že své stanovisko přehodnotil.

BRAND24

Termín hokejového MS by se v olympijském roce mohl posunout například na září, před začátek další sezony NHL. Teoreticky by se to mohlo stát již v roce 2014, kdy se olympiáda uskuteční v Soči.

V současnosti však ještě není jisté, že na ZOH v Rusku budou hráči z kanadsko-americké soutěže vůbec startovat. Vedení NHL o tom, zda pustí své hokejisty i na příští olympiádu, rozhodne nejdříve za dva roky. „Ten bod, v němž se budeme muset rozhodnout, určitě přijde, ale i do Turína (olympijské hry v roce 2006, pozn. redakce) jsme šli v podstatě v hodině dvanácté a stačilo to,“ uvedl komisionář kanadsko-americké soutěže Gary Bettman. Vyloučil však spekulace, že by mohla NHL ignorovat olympiádu kvůli své rivalitě s ruskou soutěží KHL.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).