Menu Zavřít

ČNB: Zahraniční dluh České republiky vzrostl ve třetím čtvrtletí na 1,863 bilionu korun

30. 12. 2011
Autor: profit

Zahraniční dluh České republiky vzrostl ve třetím čtvrtletí mezikvartálně o 80,9 miliardy korun na 1,863 bilionu korun, jeho poměr k hrubému domácímu produktu tak činí 48,8 procenta. Informovala o tom dnes Česká národní banka.

Foto: Profimedia.cz

V meziročním srovnání je zahraniční zadlužení vyšší o 131 mld. Kč. Zahraniční závazky s (původní) splatností delší než jeden rok tvoří 70,3 % celkové výše dluhu. Růst zahraničního dluhu vykázaly všechny sledované sektory ekonomiky. Hlavní měrou se na růstu celkové zadluženosti podílel bankovní sektor.

Zvýšení zahraniční zadluženosti bankovního sektoru bylo důsledkem růstu stavu vkladů a úvěrů přijatých od zahraničních investorů. Zahraniční závazky bankovního sektoru vč. ČNB zaujímají 26,6 % z celkového dluhu.

Na podnikový sektor připadá 48,4 % celkové zadluženosti. Růst závazků ovlivnilo ve třetím čtvrtletí čerpání dovozních úvěrů. Protisměrně působil výše uvedený pokles stavu podnikových dluhopisů v rukou zahraničních investorů a vývoj úvěrových vztahů z přímých investic.

BRAND24

Nárůst zahraniční zadluženosti vládního sektoru ovlivnilo čerpání finančních úvěrů od EIB na rozvoj dopravní infrastruktury. Podíl vládního sektoru činil 25 % z celkového stavu zahraničního dluhu.

Ve vývoji zahraničního dluhu ve struktuře podle instrumentů bylo patrné zejména navýšení podílu vkladů, obchodních úvěrů a ostatních závazků. U ostatních kategorií se i přes nominální růst jejich podíl na celkovém dluhu snížil nebo stagnoval. Zahraniční dluh tvoří především dluhopisy a půjčky (60,5 %).

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).