Menu Zavřít

ČKD postavilo největší blok na biomasu v Plzni

21. 5. 2010
Autor: profit

ČKD Praha DIZ zprovoznila největší tuzemský energoblok na spalování biomasy v Plzni. Zařízením za 865 milionů korun odstartovala Plzeňská teplárenská vyšší dodávky „zelené“ elektřiny do distribuční sítě.

Autor: ec.europa.eu

BRAND24

Biomasový blok v kogeneračním režimu vyrábí elektrickou energii výkonu 11,5 megawattů a tepelnou energii o výkonu 36 MW. Podnik teď může vyrábět ročně až 42 procent elektřiny z obnovitelných zdrojů. V Plzni bude nadále jedna z nejnižších cen tepla v Česku, uvedl šéf představenstva městské teplárny Roman Jurečko. Pro ČKD je blok na biomasu významnou referencí. „Již připravujeme dva další podobné v Evropě,“ doplnil generální ředitel ČKD Group Jan Musil.

Vstupním palivem jsou dřevené štěpky, firma chce spalovat také pivovarské mláto, jehož dodávky dojednává s Prazdrojem. Energoblok může spálit až 120 tisíc tun biomasy ročně a nahradit 90 tisíc tun hnědého uhlí. Firma má většinu zajištěnu od dvaceti dodavatelů a hlásí se další zemědělské firmy. Návratnost investice se odhaduje na šest až sedm let.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).