Menu Zavřít

Cizinci často Indii nepochopí

22. 5. 2006
Autor: Euro.cz

GOVIND RAJPOOT, INDICKÝ GEOLOG ŽIJÍCÍ V PRAZE: Copak Indům nevadí všudypřítomná špína jejich měst? Proč nedbají tolik na hygienu? „Nemyslí si, že jsou na tom špatně. Je to jiný pohled na svět, jiné hodnoty. Nejdůležitější je totiž pro ně rodina a přátelství,“ říká Govind Rajpoot, Ind žijící již dlouhá léta v Česku .

GOVIND RAJPOOT, INDICKÝ GEOLOG ŽIJÍCÍ V PRAZE: Copak Indům nevadí všudypřítomná špína jejich měst? Proč nedbají tolik na hygienu? „Nemyslí si, že jsou na tom špatně. Je to jiný pohled na svět, jiné hodnoty. Nejdůležitější je totiž pro ně rodina a přátelství,“ říká Govind Rajpoot, Ind žijící již dlouhá léta v Česku . Různé publikace radí českým podnikatelům jak jednat s indickým partnerem. Jsou tyto poučky v souladu s realitou? Na to jsme se mimo jiné zeptali Inda, žijícího již 16 let v Česku, geologa Govinda Rajpoota. Ten do Česka v současné době dováží přírodní kameny, které se používají na podlahy, kuchyňské linky, schody či fasády. Donedávna také provozoval indické kulturní centrum - Ómcentrum. INDA NEURAZÍTE Podle Rajpoota není nutné se na indickou kulturu nějak zvlášť připravovat. Indové totiž respektují cizí kulturu, jsou tolerantní a přátelští. „Hlavní je být přirozený. Není nic, čím byste Inda vyloženě urazil. Evropané se například často baví o sexu, což není v Indii moc obvyklé, ale Indové to respektují,“ říká Rajpoot. Problémy však můžou nastat, pokud jednáte s muslimem. „Muslimské náboženství je nepřátelské vůči jiným kulturám. Neprojevuje se to však u všech muslimských obchodníků,“ osvětluje. Přes tolerantnost většiny indických obchodníků je však dobré něco o indické kultuře vědět. Může se vám to při jednání hodit. V příručkách se například píše, že Indové neradi říkají „ne“. „Ind chce mít hodně přátel, tak často něco slíbí a nakonec zjistí, že to není schopen splnit. Sice to nelze tak úplně zobecnit, ale je pravda, že v Indii to je častější jev než v jiných zemích,“ připouští Rajpoot. CO NA TO HVĚZDY Václav Soldát, člen Asociace konzultantů a trenérů managementu, píše ve své publikaci, že indičtí obchodníci jsou hodně pověrčiví. S tím souhlasí i Rajpoot. „Indičtí obchodníci se hodně bojí ztráty. Když podle hvězd není dobře v pátek zahájit novou činnost, tak v ten den s vámi jednat nebudou. Tato pověrčivost však v normálním životě neplatí. Indové totiž berou život jako dar boží. Není to pro ně nic osobního, není tedy důvod ke starostem. Ind si řekne, tak to zkusíme a když prohrajeme, tak to nevadí,“ dodává. Rajpootovi se naopak nelíbí, že cizinec dělá o Indii předčasné závěry, aniž by proniknul do tamní kultury. „Představte si turistu z Evropy - klobouček, brýle, foťák na krku, sportovní boty, bílé ponožky a kraťasy. Prochází se indickým městem a narazí na bezdomovce, který leží na kupě nepořádku, lítají kolem něho mouchy a lezou brouci. Cizinec si říká, chudák Ind, asi nemá co jíst a hledá jídlo. Tak sáhne do kapsy a vytáhne pět dolarů. Bezdomovec však nechápe, proč mu je cizinec dává. Já jenom koukám, jak jsou ty brouci pitomý, že chtějí utáhnout takový kus chleba, proč si neukousnou jenom kousek, diví se bezdomovec. Ten cizinec však nepochopí, že tomu bezdomovci je vlastně dobře. Nechápe taky, že se může rozhlížet kolem sebe a pozorovat přírodu,“ vypráví Ind. KASTA - ZÁKLAD ŽIVOTA**

BRAND24

Evropané také podle Rajpoota někdy špatně chápou indický kastovní systém. „Celý indický svět je založený na kastách. Všechny kasty musí existovat. Pokud by totiž jedna z nich neexistovala, systém se zhroutí,“ nastiňuje indický pohled na fungování světa Rajpoot.

Co ho naopak nejvíce překvapilo když poprvé přijel do Prahy? „Šok pro mě byl, že maminky před sebou tlačily vozíky. Myslel jsem si, že to budou vozíky na zboží. Potom jsem však zjistil, že je to kočárek pro děti. V Indii nosí matky děti v náručí. Rodina je v Indii velmi důležitá. Rodiče dlouho žijí se svými dětmi, zatímco v Evropě odchází často dítě po osmnáctém roku z domu,“ říká Rajpoot. Další věcí, kterou nemohl pochopit, byl fakt, že každý starší Čech má doma krabici s léky.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).