Menu Zavřít

Civilizační nutnost

7. 4. 2009
Autor: Euro.cz

Alternativní zdroje energie představují rozumnou dlouhodobou investici

Mnoho investorů si za současné situace klade otázku, kam investovat peníze. Proto je dobré sledovat některá důležitá politická rozhodnutí a nové trendy v investicích. Nastala nyní správná doba na investice fondů společensky odpovědného investování (SRI)?

Zelený trend

Fondy SRI vznikly v šedesátých letech minulého století a vycházejí z myšlenky udržitelnosti. Jejich základ tvoří ekologická i etická ohleduplnost a orientace na budoucnost. Jejich součástí jsou ekologické či zelené fondy. Fondů SRI je jen v Evropě několik set. Zatímco v USA patří k jejich typickým klientům instituce, v Evropě to jsou konkrétní lidé. Fondy SRI spravují více než sto miliard eur a mezi správci dvaceti největších v Evropě lze objevit giganty z oblasti správy kapitálu – od Allianz přes ABN AMRO až po KBC AM.
Pro výběr cenných papírů do portfolia fondů SRI se na jejich začátku používala kriteria, jež vyřazovala herny a výrobce tabáku, alkoholu a zbraní. Pro výběr portfolia jsou používané filtry na základě udržitelnosti a zapojení do rozvoje alternativních energií. Lze předpokládat, že ekologických fondů bude přibývat. Napovídá tomu nejen současná geopolitická situace, ale i celkový vývoj zelených fondů.

Změna

První technicky uskutečnitelné projekty, jež umožňovaly získávat elektřinu z alternativních zdrojů, se začaly objevovat zhruba v sedmdesátých letech. Pracovali však na nich lidé, kteří sice měli výtečné nápady, ale málo peněz. To se změnilo až na konci století, kdy se o alternativní zdroje energie začala zajímat i širší veřejnost. Stále však šlo o marginální odvětví. Možná, že by pozvolný růst jeho významu vyústil v nějaký kolaps. Tento průběh však narušil rok 2009 – jeho výjimečné politické události a změna názoru na alternativní zdroje energie.
I v geopolitických souvislostech se objevuje problematika alternativních zdrojů energie. V USA se stávají politickou i ekonomickou prioritou. To je zásadně nový faktor a také investiční stimul.
Za změnou je třeba hledat stále viditelnější proces mohutné globální transformace, který v sobě skrývá demografickou explozi v chudých rozvojových zemích i čím dál patrnější kolísání klimatu a jeho zničující účinky. V globální ekonomice roste význam vyspělých rozvíjejících se trhů, přičemž tento růst doprovázejí proměny společenského mínění – zejména v Rusku, Indii a v Číně.
Ke změnám také přispívají události na Blízkém východě. Politicko-náboženský radikalismus, letargické ekonomiky a demografická exploze jsou problémy, které se vyskytují v oblasti společně s velkými zásobami klíčové energetické suroviny ropy. O stabilizaci oblasti se usiluje několik desítek let. Dosud se však v ní nepodařilo zajistit ani větší stabilitu, ani zvýšit jistotu dodávek ropy, ani snížit nebezpečí nenadálého „energetického tsunami“.

Naděje

Už v předvolební kampani současný americký prezident Barack Obama naznačil, že ze změny v energetice učiní jednu z hlavních platforem své budoucí politiky. Proto také ve svém jinak obecném inauguračním projevu prohlásil: „To, jak využíváme energii, posiluje naše nepřátele a ohrožuje planetu.“ První dny Baracka Obamy ve funkci pak jen potvrdily, že se alternativní zdroje energie stanou jeho prioritou. To je důležitější než konkrétní plány a investiční objemy. Na klíčových postech Obamova kabinetu jsou lidé naklonění alternativním energetickým koncepcím, a proto lze očekávat, že ze současné ekonomické krize se stane, pokud jde o energetiku, nová příležitost. V minulém století to byly právě krize (v USA i ve Velké Británii), které umožnily vládám provést zásadní reformy. V nové energetické politice Obamovy administrativy budou hrát významnou roli i bezpečnostní hlediska a lobbování ve prospěch alternativních zdrojů energie.

Ohrožená budoucnost

Údaje o nárůstu potřeby energie a soutěže o zásoby energetických surovin vypovídají o mnohém. Odhaduje se, že do roku 2030 by měla poptávka po energii narůst o 50 procent. Rychlá modernizace nových velkých ekonomických států vyvolá pravděpodobně druhou vlnu automobilismu. Čína i Indie touží po masově dostupných automobilech. Až se tento trend plně rozvine, bude třeba i rychle pokročit ve vývoji alternativních pohonných hmot.
Tyto a mnoho dalších okolností činí změnu nejen potřebnou, ale i nezbytnou. Státy se musejí začít energeticky transformovat, aby neohrozily vlastní budoucnost. Dle některých odhadů může svět negativní dopady těchto okolností zvládnout, dokáže-li okolo roku 2030 investovat do zefektivnění energetiky, čisté energie a zalesňování zhruba 270 miliard dolarů ročně.
Alternativní energetické zdroje by se postupně měly stát globální prioritou. Kapitál, jenž se do nich vloží, se s největší pravděpodobností promění v dobrou investici, protože zisky z produkce alternativních zdrojů energie vykazují kromě růstu i poměrně malou závislost na ekonomických cyklech. Navíc je stále více podporuje stát.
Nová Obamova energetická politika je toho dokladem – obdobně i nárůst investic do obnovitelných energií v Německu díky uvolnění podmínek úvěrování projektů s alternativními zdroji. Německo bude garantovat ceny elektřiny ze solárních, větrných a geotermálních elektráren dvacet let. Dle projektů by do roku 2020 v Německu měly zajišťovat téměř polovinu elektrické energie alternativní energetické zdroje. Jde o devítiprocentní růst ročně během příštích jedenácti let. Americký a německý model se bude pravděpodobně v různých variantách opakovat i v dalších vyspělých státech. Je to jediná cesta, jak rychle docílit nutné energetické transformace. Alternativní zdroje energie představují rozumnou dlouhodobou investici. Stávají se civilizační nutností a nastává doba, kdy to postupně „dojde“ všem.

Situace

Fondů společensky odpovědného investování (SRI) je v Evropě několik set.
V USA patří k jejich typickým klientům instituce.
V Evropě to jsou konkrétní lidé.
Fondy SRI spravují více než sto miliard eur.
Mezi správci dvaceti největších v Evropě lze objevit giganty z oblasti správy kapitálu – od Allianz přes ABN AMRO až po KBC AM.

BRAND24

Trend

Státy se musejí začít energeticky transformovat, aby neohrozily vlastní budoucnost.
Alternativní energetické zdroje by se postupně měly stát globální prioritou.
Kapitál, jenž se nich vloží, se s největší pravděpodobností promění v dobrou investici.
Zisky z produkce alternativních zdrojů energie vykazují kromě růstu i poměrně malou závislost na ekonomických cyklech.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).