Menu Zavřít

Citibank žaluje OKD, vymáhá pohledávky za 10 miliard

21. 9. 2016
Autor: Tomáš Kubelka, Mladá fronta

Americká Citibank se u ostravského krajského soudu, který se zabývá úpadkem těžařské společnosti OKD, domáhá uznání pohledávek za 10,1 miliardy korun. Pohledávky Citibank jsou v rámci insolvenčního řízení s OKD největší přihlášené, které insolvenční správce Lee Louda neuznal.

O podání žaloby informoval deník E15. Ve sporu jde o dluhopisy, které vydala v roce 2014 společnost New World Resources (NWR), jež je majitelem OKD, a společnost OKD za ně ručila. Citibank držitele dluhopisů zastupuje. Patří mezi ně také investiční fondy sdružené v neformálním uskupení Ad Hoc Group (AHG), které je majitelem většiny hlasovacích práv v NWR. S neuznáním pohledávek držitelé nesouhlasí.

„U incidenčních sporů, které se týkají OKD, se očekává, že začnou být věcně projednávány začátkem příštího roku. U společnosti Citibank se jedná o obsáhlou žalobu, kde budou například nutné překlady důkazů do českého jazyka, což může mít také vliv na délku řízení,“ sdělila deníku mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Olšarová. Podobná řízení se podle zkušeností z praxe mohou táhnout až několik let, píše E15.

Žaloba údajně ohrožuje výplatu ostatních věřitelů. Z nyní uznaných pohledávek za 2,9 miliardy korun by měli při optimistickém výhledu růstu cen uhlí dostat 2,5 procenta, uvedlo vedení OKD v propočtech předložených k jednání o povolení reorganizace. Uznání pohledávek Citibank by vyplácené částky silně rozmělnilo. Vedení OKD teď bude navíc muset případné splácení pohledávek Citibank zapracovat do reorganizačního plánu, který předloží věřitelům v polovině prosince.

Po poskytnutí půjčky si stát do OKD dosadí vlastní ředitele. Čtěte více:

Stát si pohlídá OKD. Dosadí své ředitele

 Důl Paskov

OKD je v úpadku od května. Insolvenční návrh na sebe podala sama firma, dluží zhruba 20 miliard korun. Do existenčních potíží se dostala kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. Věřitelé černouhelné společnosti v srpnu rozhodli o tom, že OKD půjde do reorganizace, což znamená, že ve firmě, v níž pracuje i s dodavatelskými podniky asi 12 tisíc lidí, se dál bude těžit uhlí. Reorganizaci prosazovali odboráři, vedení OKD, moravskoslezská krajská tripartita i česká vláda, doporučoval ji také insolvenční správce.


Dále čtěte:

BRAND24

Dohoda podepsána: stát půjčí OKD 700 milionů

7 let a dost aneb Konec horníků na Ostravsku


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).