Menu Zavřít

Čínská Geely chce zdvojnásobit prodej na dva miliony aut ročně

8. 11. 2016
Autor: Profimedia.cz

Čínská automobilka Geely chce s pomocí švédského Volva a nové značky Lynk & Co do roku 2020 více než zdvojnásobit prodej na dva miliony automobilů ročně, a dostat se tak do první desítky světových výrobců. Firma oznámila, že do konce tohoto desetiletí plánuje uvést na trh více než 30 nových nebo výrazně přepracovaných modelů.

Společnost Geely koupila Volvo od americké automobilky Ford za 1,8 miliardy dolarů (44 miliard Kč) před šesti lety. Analytici byli zpočátku vůči tomuto spojení skeptičtí, Geely se ale díky němu dostala do čela čínského automobilového průmyslu a buduje si pozice na světovém trhu.

Odbyt vozů Geely díky modelu GC9 a různým verzím sportovně-užitkových (SUV) aut se v letošním roce zvyšuje rychleji, než firma předpokládala. Původně odhadovala, že letos prodá asi 600 tisíc vozů, nyní ale počítá s odbytem o 100 tisíc vyšším.

Přečtěte si, jak se v Česku prodávají luxusní auta:

Prodej vozů Maserati v Česku letos naroste téměř o polovinu

Luxusní vůz Maserati Levante

„Příští rok bychom měli být schopni prodat milion vozů,“ řekl agentuře Reuters nejmenovaný činitel Geely.

Minulý měsíc Geely představila novou značku osobních automobilů Lynk & Co, kterou zčásti vyvinula ve spolupráci s Volvem. S novým vozem firma směřuje na střední segmenty světového trhu. Příští rok jej začne prodávat v Číně a v Evropě, další rok bude následovat americký trh, sdělila firma.

Vozy Lynk by Geely měla vyrábět v nové společné továrně s Volvem v čínském Tchaj-čou. Závod by měl zahájit výrobu v tomto čtvrtletí.

CONTENT24


Přečtěte si:

V Německu vzniká nový elektromobil. Nabídne nulové náklady, mech uvnitř a dojezd 250 km

Volkswagen kvůli elektromobilům zruší desetitisíce pracovních míst


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).