Menu Zavřít

Čína, večírky i zákoník práce

5. 2. 2007
Autor: Euro.cz

Leden je za námi a je tu tedy první díl naší podnikatelské reality show. Zavede vás mimo jiné také do Číny, kde Martin Wichterle zkoumal investiční příležitosti. Dozvíte se také, jak se naši podnikatelé vypořádali s novým zákoníkem práce, nebo co vyhrál Zdeněk Rydygr v tombole.

ˇČÍNA, VEČÍRKY I ZÁKONÍK PRÁCE

Leden je za námi a je tu tedy první díl naší podnikatelské reality show. Zavede vás mimo jiné také do Číny, kde Martin Wichterle zkoumal investiční příležitosti. Dozvíte se také, jak se naši podnikatelé vypořádali s novým zákoníkem práce, nebo co vyhrál Zdeněk Rydygr v tombole.

Letošní leden přinesl podnikatelům novou vládu, pozměněný zákoník práce, ale také řadu zajímavých společenských akcí. Martin Wichterle mapoval investiční možnosti v Číně, Linda Vavříková vyzkoušela svůj nový zážitek, římské lázně, a manželé Grycovi přebírali pobočky významné mezinárodní společnosti, jejíž jméno prozatím tají. Pánové Jančura, Palán a Rydygr si s námi zase zahrají hru na to, zda se jím podaří shodit přebytečná kila.

TRENÝRKY VÝMĚNOU ZA ŠKRABKU

Přestože strávil majitel Wikov Industry Martin Wichterle několik let svého života v jihovýchodní Asii, do Říše středu zavítal vůbec poprvé. Jaké má z této návštěvy dojmy? „Čína mě hodně překvapila. Nečekal jsem, že je tak rozvinutá a technologicky na výši. Překvapilo mě ale také na druhou stranu to, že se tam v kancelářích netopí a je tam strašná zima,“ shrnuje svoje pocity. A postaví vnuk vynálezce kontaktních čoček v Číně výrobní závod? Zatím je to prý vše pouze ve fázi úvah, takže uvidíme.

A co vyhrál tento rok král masek Zdeněk Rydygr na tradičním tanečním večírku Klubu vojenské historie Česká Lípa? „Letos to byla škrabka na led kombinovaná se smetáčkem. Zbavil jsem se naopak loňské výhry, zelených vojenských trenýrek s lampasy. Dal jsem je totiž zpět do tomboly a už se ke mně nevrátily,“ říká spokojeně Rydygr.

Podobné akce se zúčastnil také majitel Student Agency Radim Jančura. Jednalo se o jeho oblíbený vesnický ples. „Jako obvykle se všichni opili, ale tentokrát moc lidí nezvracelo,“ komentuje akci trochu svérázně brněnský podnikatel.

TLOUŠTÍK UŽ JEDNOU VYNECHAL

A jak vlastně pokračuje Jančurova hubnoucí kúra? „Stále jím ráno vločky s bílým jogurtem, ale už jsem jednou vynechal posilovnu. Vážím ale stále stejně, tedy devadesát sedm kilo,“ přiznává.

Stejnou disciplínu - hubnutí, se rozhodli vyzkoušet také hostinský Karel Palán a Zdeněk Rydygr. Zapamatujme si tedy jejich váhu, Palán 115 kilogramů a Rydygr o tři méně. Oba by se rádi přiblížili alespoň stokilové hranici.

TOPOLÁNKOVI PŘEBĚHLÍCI V HLAVNÍ ROLI

BRAND24

Se zákoníkem práce, který začal platit od 1. ledna, mají podnikatelé různé zkušenosti. Některé z nich nepostihl vůbec, jako například pana Rydygra, jiným způsobil zvýšené náklady. „Týkalo se to hlavně problematiky manažerských smluv. Ve finále se nic nezměnilo, ale dát všechny vztahy do souladu se zákoníkem stálo práci hromadu lidí,“ říká Wichterle.

Příště vám sedm statečných prozradí svůj pohled na novou vládu a její program. Dnes alespoň malá ochutnávka. „Vzpomínám si, když prezident Klaus řekl, že vládu přeběhlíků nikdy neodsouhlasí a nepodepíše. I pan Topolánek měl řeči, že přeběhlíky nepotřebuje, že umí sestavit pevnou a stabilní vládu i bez nich. A teď vypráví, jak bude i přesto dobrá,“ nelíbí se Radku Grycovi. *

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).