Menu Zavřít

Číňané stále nepožádali centrální banku o schválení vstupu do J&T

28. 2. 2016
Autor: Martin Pinkas, Euro

Čínská CEFC Group (Europe) Company, která v Česku investovala do řady podniků včetně fotbalové Slavie, dosud nepodala u České národní banky (ČNB) žádost o schválení vstupu do finanční skupiny J&T. Lze ale očekávat, že žádost bude podána do konce března, kdy má Prahu navštívit čínský prezident.

Číňané v J&T drží podíl 9,9 procenta a chtějí jej navýšit na 30 procent. Nabytí více než deseti procent musí posvětit vedle ČNB i Evropský orgán pro bankovní dohled.

V žádosti musí čínská CEFC podle týdeníku především odhalit skutečné vlastníky a doložit legální nabytí prostředků sloužících k investici. Společnost CEFC je přitom považována za firmu, která má blízko k vysokým čínským vojenským a stranickým kruhům. Jaroslav Tvrdík, který čínské investory v Česku zastupuje, ale taková podezření odmítá.

Společnost CEFC v uplynulých měsících získala například 60 procent ve fotbalovém klubu Slavia Praha, podíl v letecké společnosti Travel Service, ve firmě Pivovary Lobkowicz Group, investovala i v mediálních skupinách Médea Group a Empresa Media či do realit.

Čínská společnost CEFC China Energy Company Limited působí především v oblasti financí, energetiky a průmyslu. Založena byla počátkem 80. let a dnes je největší soukromou společností v Šanghaji a šestou největší privátní firmou v Číně.

Více se dočtete v novém vydání týdeníku Euro


Čtěte také:

Česko navštíví poprvé v historii čínský prezident. Přiletí 28. března

BRAND24

Olga Lomové: Čínské investice v Česku nevede obchodní zájem

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).