Menu Zavřít

Čína zavede prodejní daň na malé vozy

28. 12. 2010
Autor: profit

Čína od začátku příštího roku ukončí platnost daňových pobídek na nákup malých vozů s objemem motoru do 1,6 litru.

Foto: Smart

Na nákup těchto vozů uvalí prodejní daň deset procent. Uvedlo to dnes na svých internetových stránkách ministerstvo financí. Rozhodnutí podle analytiků v příštím roce zbrzdí růst automobilového trhu v Číně.

S platností od 1. ledna 2011 bude uvalena prodejní daň deset procent na vozy s motorem 1,6 litru nebo menším,“ píše ministerstvo. Malá auta se na celkovém prodeji osobních aut v Číně podílejí zhruba 60 procenty.

Peking představil množství stimulačních opatření pro automobilový průmysl, včetně daňových pobídek, v roce 2009. Číně se díky tomu podařilo překonat v prodeji aut Spojené státy a stát se největším automobilovým trhem světa. Od počátku letošního roku vláda začala s omezováním pobídek. Analytici již tehdy uváděli, že země se tak připravuje na ukončení pobídek od roku 2011.

Každý čekal, že vláda zruší pobídky. Mnoho lidí, kteří předtím neměli v plánu si letos koupit auto, tak změnilo svůj názor,“ uvedl analytik J.D. Power Asia Pacific John Zeng. Podle analytiků by na počátku nového roku mohl prodej aut v zemi klesat, za celý rok však vzroste, i když pomaleji než letos. Poměr počtu aut na počet obyvatel je totiž v Číně stále mnohem nižší než na rozvinutých trzích.

BRAND24

Ministerstvo neuvedlo, zda zůstanou v příštím roce v platnosti některá další stimulační opatření. Patří mezi ně sleva 3000 jüanů (8670 Kč) na nákup vozů s nízkou spotřebou pohonných hmot či dotace pro zemědělce, kteří vymění svůj starý vůz za nový, napsala agentura Reuters.

Celkový prodej motorových vozidel v Číně za leden až listopad vzrostl o 34 procent na 16,4 milionu vozů. Za celý letošní rok prodej vozidel v zemi zřejmě překoná hranici 18 milionů a meziročně tak vzroste o více než 30 procent.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).