Menu Zavřít

Čína se zbavuje amerických dluhopisů. Následuje ji Irsko i Rusko

20. 6. 2018
Autor: Profimedia.cz

Čína se začíná zbavovat amerických dluhopisů. V březnu a dubnu byl tento největší věřitel Spojených států jejich čistým prodejcem, když jich v březnu prodal za 4,4 miliardy dolarů (98 miliard korun) a v dubnu za 5,7 miliardy dolarů (127 miliard korun). Příklad Pekingu podle listu Les Echos následují i další země jako Irsko a Rusko. Znepokojení nad tímto vývojem již vyjádřil americký ministr financí Steven Mnuchin.

Zmínky, že se Čína k takovému kroku chystá, se na finančních trzích začaly šířit v lednu. Podle agentury Bloomberg tehdy vysocí představitelé čínské vlády hovořili o omezení či zastavení nákupů amerických dluhopisů. Peking jich nicméně nashromáždil velké množství, takže není v jeho zájmu, aby příliš ztrácely na hodnotě, napsal list Les Echos.

Čína má největší devizové rezervy na světě. Je rovněž největším zahraničním držitelem dluhopisů americké vlády. Tyto cenné papíry vlastní v hodnotě téměř 1,2 bilionu dolarů (26,8 bilionu korun).


Čtěte také:

Velké čínské oči aneb Stručná historie slavného čínského investování v Čechách

Shanghai Maling začala vyrábět masné konzervy na Teplicku v roce 2008. O osm let později vyhlásila úpadek.


Americký prezident Donald Trump v noci na úterý pohrozil, že uvalí desetiprocentní cla na vybrané čínské zboží, jehož roční dovoz do Spojených států dosahuje hodnoty 200 miliard dolarů (téměř 4,5 bilionu korun). Trumpovi vadí mimo jiné čínský přebytek obchodu s jeho zemí. Peking následně pohrozil ráznou odvetou a obvinil Spojené státy z rozpoutávání obchodní války.

V uplynulých měsících odprodávaly americké obligace i jiné země. Rekordmanem se stalo Irsko, které se za měsíc zbavilo dluhopisů v hodnotě 6,6 miliardy dolarů. Rusko v dubnu prodalo americké dluhopisy za 20,4 miliardy dolarů. Naopak velký zájem o koupi bondů projevily například Kajmanské ostrovy, kde má své sídlo většina hedgeových fondů provozujících rizikové investice. Britské zámořské území jich nakoupilo za 42 miliard dolarů.

BRAND24

Čtěte dále:

Mistři forsáže aneb Jak to dělala CEFC

OECD: Svět směřuje k nejnižší nezaměstnanosti za 40 let

Esej: Keynesiánská cesta do pekel

 Esej: Keynesiánská cesta do pekel


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).