Menu Zavřít

Čína má opět potvrzenou stejnou úvěrovou spolehlivost jako Česko

14. 7. 2017
Autor: CC BY 2.0: Gideon Benari

Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings potvrdila hodnocení úvěrové spolehlivosti Číny na stupni A+ se stabilním výhledem. Upozornila přitom, že krátkodobé vyhlídky čínské ekonomiky zůstávají příznivé a poukázala na účinnost hospodářské politiky Pekingu při řešení řady domácích i zahraničních tlaků.

Analytici předpokládají, že tempo růstu čínské ekonomiky letos dosáhne 6,6 procenta. Cílem čínské vlády je růst kolem 6,5 procenta.

Největším rizikem pro rating Číny zůstává rozsáhlé zadlužení v nefinančním sektoru spolu s nízkým úvěrovým hodnocením jednotlivých bank, uvedla Fitch.

Konkurenční ratingová agentura Moody's ́v květnu hodnocení úvěrové spolehlivosti Číny zhoršila o jeden stupeň na A1, což odpovídá úrovni nynějšího ratingu u agentury Fitch. Moody's a Fitch tak hodnotí úvěrovou spolehlivost Číny o jeden stupeň hůře, než další přední ratingová agentura Standard & Poor's. Srovnávací tabulku ratingového ohodnocení vybraných zemí najdete na stránkách České národní banky.


S ekonomickým rozvojem Číny kontrastuje soustavné porušování lidských práv:

Léta v řetězech. Nevládní organizace kritizuje praktiky v čínských věznicích

 Čínský umělec Aj Wej-wej ve věznici nesměl sám ani na toaletu. Na svobodě o své zkušenosti vypověděl sérií modelů z věznice


Moody's v květnu předpověděla, že finanční síla Číny bude v příštích letech ochabovat v důsledku zpomalování hospodářského růstu a rostoucího objemu dluhů.

BRAND24

Zadlužení čínských domácností navzdory rychlému růstu v posledních letech zůstává relativně mírné. Zadluženost čínského podnikatelského sektoru se však dostala na nejvyšší úroveň ve srovnání s ostatními velkými ekonomikami, upozorňuje Fitch.

Související články:

Nízké zadlužení a silné banky. Úvěrová spolehlivost Česka se drží na stupni A+

Čína si zpustošila půdu. Zdravé jídlo se stalo luxusem

Disent tolerovat nebudu, řekl čínský prezident obyvatelům Hongkongu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).