Menu Zavřít

Chystá se prodej Českého Telecomu

25. 11. 2002
Autor: Euro.cz

Telekomunikační gigant by měl být privatizován do konce března 2003 Některé předešlé vlády udělaly chyby, které trápí telekomunikační trh dodnes. Uspěchat pro dej Telecomu by však mohla být další z nich. Konsorcium Deutsche Bank a TDC začalo hledat finančně silného partnera, který by byl ochoten se s nimi na privatizaci Českého Telecomu podílet.

Telekomunikační gigant by měl být privatizován do konce března 2003

CONTENT24

Některé předešlé vlády udělaly chyby, které trápí telekomunikační trh dodnes. Uspěchat pro dej Telecomu by však mohla být další z nich.

Konsorcium Deutsche Bank a TDC začalo hledat finančně silného partnera, který by byl ochoten se s nimi na privatizaci Českého Telecomu podílet. Děje se tak především z důvodu snahy odkoupit podíly amerických vlastníků mobilního operátora Eurotel, který je již delší dobu vysoce ziskový. Vlastníci 49 % akcií Eurotelu, firmy AT&T Wireless a Verizon Communications, by totiž mohli zablokovat celý prodej akcií Telecomu, pokud by nedostali za svůj podíl patřičnou protihodnotu. Český Telecom jim za jejich podíly loni nabídl 1,1 miliardy amerických dolarů, ale s touto nabídkou neuspěl. Podle vládního dokumentu, který dostala agentura Reuters, by konsorcium chtělo získat v silně ziskovém Telecomu přes 90 procent akcií. Kromě zhruba 51 procent od státu a 33,5 procenta od firmy TelSource by tedy chtěli nakoupit cca 5,5 procenta na veřejných trzích. Chystaný prodej Českého Telecomu je letošní největší privatizační případ ve střední Evropě. Ačkoliv jsou analytici ke zdárnému průběhu celé privatizace skeptičtí, vláda je opačného názoru. Ona ani jinak uvažovat nemůže, protože s výnosy z privatizace Telecomu počítá na úhradu celé řady projektů a také na úhradu ztrát České konsolidační agentury. O celé privatizaci by mohl kabinet hlasovat již v nejbližších dnech, ačkoliv se schválení smlouvy neočekává kvůli nesouhlasu některých ministrů s některými navrhovanými podmínkami ze strany konsorcia Deutsche Bank/TDC. Podle dalších informací agentury Reuters projevil zájem o koupi Eurotelu britský Vodafone, ale pouze v případě, že se novým vlastníkem stane konsorcium vedené Deutsche Bank/TDC.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).