Menu Zavřít

Chybně přepsané údaje do rejstříku

20. 2. 2006
Autor: Euro.cz

Zaujal mě váš článek ohledně chaosu formulářů v obchodním rejstříku. Co se ale stane, když úředník data z formuláře špatně přepíše do obchodního rejstříku? Kdo za to odpovídá a jak se lze bránit? Co když kvůli špatně uvedeným údajům vznikne škoda nám nebo jinému subjektu, který se jimi bude řídit?

podnikatel z Benešova

Ano, proti nesprávnému zápisu do obchodního rejstříku se lze úspěšně bránit. V tomto případě je nejjednodušším a nejefektivnějším řešením podání podnětu k napravení chyby. Ten je možno podat na soud také telefonicky. Po podání podnětu by měl příslušný soud vydat opravné usnesení.

Pokud chybným zápisem do obchodního rejstříku vznikne škoda, je možné domáhat se svých práv žalobou. Lze podat žalobu pro nesprávný úřední postup, a tak vysoudit náhradu škody. Jedná se však o zdlouhavou proceduru.

BRAND24

Za chybu v zápisu do rejstříku ručí podle pracovněprávních předpisů také úředník soudu, který špatný zápis způsobil. Podle § 179 zákoníku práce nesmí výše náhrady škody způsobené z nedbalosti přesáhnout u jednotlivého zaměstnance částku rovnající se 4,5násobku jeho průměrného měsíčního výdělku před porušením povinnosti, kterým způsobil škodu. Pokud však úředník způsobil chybu úmyslně, ručí za škodu v plném rozsahu.

JUDr. Kristýna Dušková, Profit

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).