Menu Zavřít

Chvaletice za Mělník

10. 12. 2010
Autor: Euro.cz

ČEZ a EPH

BRAND24

Společnosti ČEZ a Energetický a průmyslový holding (EPH) vyjednávají o výměně svého majetku. ČEZ by rád do své struktury zařadil společnost Energotrans, EPH vidí jako protihodnotu elektrárnu Chvaletice. Dle informací týdeníku EURO jsou jednání ve značně pokročilé fázi, takže k dohodě by mělo dojít v nejbližších týdnech.
ČEZ ani Energetický a průmyslový holding jednání nekomentovaly. EPH ale již dříve uvedl, že má o elektrárnu Chvaletice zájem. A to navzdory tomu, že patří mezi nákladově nejméně efektivní hnědouhelné elektrárny v Česku. Výrobní náklady chvaletické elektrárny jsou několikanásobně vyšší než u zdrojů, které se nacházejí v těsném sousedství dolů.
Chvaletická elektrárna nicméně může být velmi cenná kvůli svému pozemku. Energetický a průmyslový holding totiž hodlá stavět v tuzemsku významnější energetický zdroj. „Něco takového můžete postavit na zelené louce jen zcela výjimečně. Těžko lze předpokládat, že vám místní samospráva udělí v takovém případě stavební povolení. Zcela jiné je to ale v místě, kde již elektrárna stojí několik desetiletí, jako tomu je třeba ve Chvaleticích,“ uvedl dobře informovaný zdroj.
ČEZ již dříve vyčlenil chvaletickou elektrárnu do samostatné společnosti a oslovil takřka všechny významné teplárenské a energetické společnosti působící v Česku s otázkou, za jakých podmínek by o ni měly zájem. Společnost Energotrans, kterou kontroluje Energetický a průmyslový holding – a to jak majetkově, tak personálně – tvoří dle odhadů více než polovinu hodnoty společnosti Pražská teplárenská. Energotrans vlastní a provozuje především elektrárnu Mělník I, která zásobuje teplem i část hlavního města.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).