Menu Zavřít

Chtěl jsem být novinářem

27. 11. 2008
Autor: Euro.cz

Soutěže v bankovnictví nemám rád,...

Celý podtitul: Soutěže v bankovnictví nemám rád, říká generální ředitel UniCredit Bank Česká republika a čerstvý bankéř roku 2008

Šéf bývalé Živnostenské banky a dlouholetý předseda České bankovní asociace Jiří Kunert se stal bankéřem roku 2008. Na pomyslném trůnu vystřídal generálního ředitele ČSOB Pavla Kavánka, který zvítězil loni. „Krále“ českého bankovnictví si volí sami šéfové tuzemských bank, což pro mnohé dělá z této kategorie v celé soutěži Banka roku vysoce prestižní záležitost. Kunert ale nadšení ostatních mírní. „Osobně nemám soutěže v bankovnictví příliš rád. Jsem také přesvědčen, že moji kolegové z jiných bank byli v uplynulých měsících stejně dobří. Nevím, co mi pomohlo k vítězství, ale za ocenění děkuji,“ zhodnotil své prvenství Kunert.
Podle zakladatele a předsedy organizačního výboru soutěže Petra Stuchlíka ale Kunertovo vítězství v kategorii bankéř roku završuje jeho dlouholetou úspěšnou kariéru v českém bankovnictví. Kromě dvou let v období těsně před sametovou revolucí, kdy byl Kunert poradcem pro bankovnictví na federálním ministerstvu financí, totiž pracoval v bankovnictví celý život.

Vrchol kariéry

Kunert je považován za jednoho z nejrenomovanějších domácích bankéřů. Působil v Československé obchodní bance, kam zamířil ihned po studiích v roce 1976. Rovněž byl dlouholetým šéfem dnes už neexistující Živnostenské banky, která ve své době byla špičkou na trhu. Banku koupila italská skupina UniCredit a po fúzi s HVB Bank změnila v loňském roce název více než sto let fungujícího finančního ústavu na UniCredit Bank ČR. Vznikla nová čtyřka na tuzemském trhu a Kunert usedl do jejího vedení. Letošní čistý zisk UniCredit Bank ČR je za první tři čtvrtletí na 3,3 miliardy korun. Meziročně jde o více než čtyřicetiprocentní nárůst. „Přes současnou turbulenci na trzích si držíme silnou a stabilní pozici,“ tvrdí Kunert, který ale přiznává, že hospodaření banky vylepšil o 754 milionů korun prodej Hypo stavební spořitelny skupině Raiffeisen.
Terčem mediálního zájmu se banka naposledy stala začátkem listopadu. V období finanční krize, kdy banky nechtějí půjčovat peníze, poskytla více než miliardový úvěr logistické slupině C.S. Cargo na financování dalšího rozvoje, uskutečnění nových akvizičních transakcí a rozšiřování provozních kapacit v regionu střední a východní Evropy. „I v neklidném období je možné při správně a pečlivě zvolené strategii a spolupráci klienta a banky realizovat ambiciózní cíle,“ prohlásil tehdy Kunert. Skupina UniCredit ale drží třicetiprocentní podíl v mateřské C.S. Cargo Holding, takže šlo o přátelskou investici.

BRAND24

Novinářské ambice

Kunert coby absolvent oboru finance a úvěr na Vysoké školy ekonomické v Praze tvrdí, že svou kariéru v bankovnictví neplánoval. Nejdéle se zastavil v již zmiňované Živnostenské bance. V roce 2001 si z Živnobanky odskočil šéfovat slovenské Unibance. Tehdy začaly jeho italské námluvy, jelikož akcionářem Unibanky byla italská skupina UniCredit, která se později o Živnostenskou banku vážně zajímala. Po dvou letech se Kunert vrátil. „Chtěl jsem být chvíli novinářem a moje babička tvrdila, že budu bankéřem, ale já přesně ani nevěděl, co to je. Pak jsem chtěl být u filmu. Skončil jsem v bankovnictví a baví mě to,“ vypráví pětapadesátiletý Kunert a pokračuje: „Největší neúspěch? Těžko říci, ale určitě se některé věci mohly řešit z mé strany lépe. UniCredit Bank se jako nová značka prosazuje na trhu a první rok fungování po fúzi je úspěchem.“ Kunert se díky svým zkušenostem stal prezidentem České bankovní asociace. V jejím čele později vyjednával s ministerstvem financí o poplatkové politice bank. Situaci tehdy řešil i antimonopolní úřad. Tvrdí o sobě, že je konzervativní bankovní zaměstnanec. Kunert je rovněž předsedou Mezinárodní obchodní komory v České republice. Je podruhé ženatý a z prvního manželství má dvě dcery.

BOX
JIŘÍ KUNERT (55)
Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze. V roce 1976 nastoupil do ČSOB, odkud se v roce 1982 přesunul do londýnské pobočky Živnostenské banky. Po dvouleté pauze, kdy byl poradcem pro bankovnictví na federálním ministerstvu financí, se těsně před revolucí vrací do bankovní sféry, a to opět do Živnobanky, tentokrát však do českého regionu. Až do roku 2007 vykonává v bance funkci generálního ředitele. Po fúzi Živnobanky s HVB Bank vznikl nový finanční ústav s názvem UniCredit Bank Czech Republic a Kunert se stal jeho generálním ředitelem. Kunert je rovněž prezidentem České bankovní asociace a předsedou Mezinárodní obchodní komory v České republice. Je podruhé ženatý a má dvě dcery.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).