Menu Zavřít

Chodov chystá bezdrátový internet

20. 2. 2006
Autor: Euro.cz

Městské organizace v Chodově budou ještě letos propojeny bezdrátovou internetovou sítí. Město díky tomu také ušetří za telekomunikační služby. „Organizace totiž budou moci mezi sebou komunikovat zdarma díky internetovému telefonování, takzvané IP telefonii,“ řekl tajemník městského úřadu Robert Franče.

Projekt, jehož náklady dosahují zhruba pěti milionů korun, zahrnuje vybudování primární sítě čtyř hlavních bodů, sekundární sítě 16 městských zařízení a terciální sítě mikrovlnných přístupových bodů pro veřejnost. Město také vytvoří nové webové stránky a veřejné internetové kiosky.

BRAND24

„Propojení všech městských organizací bezdrátovou technologií umožní bezplatné telefonování. To by mělo ušetřit náklady na telefonování,“ uvedl Franče. Přebytečnou kapacitu připojení pak město zdarma poskytne obyvatelům města. Podle tajemníka nebude připojení k internetu pro obyvatele placené, ale město také nebude garantovat rychlost připojení. „Záležet bude na množství lidí, kteří se v danou chvíli připojí. Bezplatné připojení nebude určeno lidem, kteří si na internetu stahují filmy, ale spíš těm, kteří si potřebují něco najít nebo poslat poštu,“ vysvětlil Franče.

Podobný systém chce letos zavést ve městě i nedaleký Sokolov. Spojí své organizace bezdrátovou technologií s tím, že část kapacity nabídne i lidem. Kromě toho Sokolov postaví zřejmě na náměstí Budovatelů velkoplošnou obrazovku, která bude fungovat jako internetové noviny města.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).