Menu Zavřít

Chladné a neospalé léto

2. 9. 2005
Autor: Euro.cz

Cena za akcii je schválená, ale broker se nevzdává

Zní to jako melodrama, jehož konec známe, ale nevíme, zda je dobrý, či špatný. Velká polská firma PKN Orlen se dohodne s českým státem a koupí podíl 67 procent v tuzemském gigantu Unipetrol. Poté se však s jinou složkou státu dohodnout nemůže, a v tu chvíli do hry vstoupí dravý broker Atlantik Finanční trhy (FT), jenž ucítí příležitost. Pro horké letní dny bývá typické ospalé obchodování. Letošní léto bylo výjimkou, a to nejen proto, že nebylo až tak horké.

Různá ocenění.

O výjimku se postaraly především cenné papíry Unipetrolu. Jen v průběhu srpna se jejich cena zvýšila o čtvrtinu, ani po ohlášení odkupu hluboko pod současnými 197 korunami jejich cena zatím neklesá. Právě hodnota těchto cenných papírů je důvodem sváru, který ohrožuje PKN Orlen v Unipetrolu. Společnost Atlantik FT totiž považuje nabídky PKN na odkup za nepřiměřeně nízké a začala proti firmě bojovat. Na konci července svolala valnou hromadu a v průběhu jednání PKN s Komisí pro cenné papíry tlačila na zvýšení ceny odkupu. Atlantik však pro své výpočty hodnoty akcií Unipetrolu nepoužil metodu, kterou Unipetrol ocenil znalec Petr Šíma. Místo toho srovnal Unipetrol s firmami MOL, PKN Orlen a OMV. „Dlouhodobý potenciál holdingu Unipetrol, který PKN Orlen dle našeho názoru s vysokou pravděpodobností uskuteční, naznačují výsledky relativního srovnání bez použití diskontu. V tomto případě by se hodnota akcie Unipetrolu měla pohybovat v intervalu 331 až 415 korun při srovnání s PKN Orlen a 411 až 533 korun při srovnání s průměrem za tři zvolené společnosti,“ uvedla firma. Upozornila, že ocenění je konzervativní, protože bere ohled na restrukturalizační náklady, ale nepočítá se synergickými efekty. Co by se však mělo v ocenění rozhodně objevit, je zlepšování efektivnosti (ziskovosti) Unipetrolu na úroveň PKN ORLEN. „Pokud tomu tak není, jde o zásadní chybu, protože je prakticky jisté, že PKN jako mateřská společnost podnikne takové kroky, aby Unipetrol dosáhl stejné ziskovosti,“ dodal analytik brokerské firmy Jan Schiesser.

Stihli, nestihli?

Když se zdálo, že se PKN nestihne v termínu dostat k hlasovacím právům, Atlantik FT oznámil, jaké kroky na valné hromadě podnikne. Jak uvedl šéf pražské burzy Petr Koblic, hrozilo, že pokud by se tyto změny prosadily, hodnota Unipetrolu by se dramaticky snížila. Podstatou návrhů Atlantiku bylo zvýšit počet hlasů potřebných pro schválení klíčových rozhodnutí z kvalifikované (případně prosté) většiny hlasů na 90 procent přítomných akcionářů. Oproti době, kdy firma svůj plán oznámila, však došlo k podstatné události: Komise pro cenné papíry schválila návrh na odkup akcií ve výši 139 korun za kus. PKN se tedy dostal ke svým hlasovacím právům a Atlantik FT nemá šanci prosadit své návrhy, i když se - jak uvedl Schiesser - o to bude pokoušet. Otázkou zůstává, zda se k hlasovacím právům dostal včas. Právníci Komise pro cenné papíry dlouho zkoumali, zda v rozhodný den musí či nemusí akcionář vlastnit hlasovací práva. Rozhodný den byl 30. srpna, PKN podmínky pro nabytí práv splnil až 31. srpna. Zda bude Atlantik kvůli tomu PKN napadat, není zatím jasné. Na otázku, zda smí PKN na valné hromadě disponovat svými právy, v tuto chvíli nebudeme odpovídat,“ uvedla mluvčí Atlantiku Dagmar Adamcová. Konec kauzy je tedy otevřený. Atlantik se může spokojit se svou minoritou a s tím, že vlastní návrhy neprosadí, nebo například napadnout platnost valné hromady.

Petr Šíma Za tolik nestojí Soudní znalec Petr Šíma ocenil v Komisí pro cenné papíry schváleném posudku hodnotu Unipetrolu na 119 korun za akcii. Dvacetikoruna, kterou PKN Orlen v povinném odkupu nabízí navíc, měla utišit výtky minoritních akcionářů, že je chce PKN Orlen vykoupit pod cenou. Sdružení minoritních akcionářů Unipetrolu a Atlantik FT nyní tlačí na růst ceny. Jsou to lidé, kteří si nakoupili akcie a tlačí na to, aby šly nahoru, stejně jako výkupní cena,“ tvrdí Šíma.

EURO: Vaší reputaci určitě nepomohlo, že jste musel posudek na Unipetrol přepsat. Proč se vám první verze nepovedla? ŠÍMA: Souvisí to s tím, jak nešťastně je napsán zákon o povinných odkupech. Často se může stát, že ten, kdo musí nabídku dávat, nemá ještě přístup k managementu a nemá informace zevnitř. S Komisí pro cenné papíry (KCP) jsme si odsouhlasili, že informace od managementu nebudou potřeba, že vše založíme na veřejně přístupných informacích. Ovšem když nám KCP vyspecifikovala, co všechno chce, tak jsme zjistili, že takový posudek se bez detailní znalosti společnosti zevnitř nedá udělat. Unipetrol ale logicky citlivá data o svých predikcích do budoucna nechtěl vydat.

BRAND24

EURO: Na základě jakých informací jste vypracoval druhý, nakonec schválený posudek? ŠÍMA: Pro druhý posudek jsme měli k dispozici již podstatně více informací. Některé jsme pro jejich vysokou míru důvěrnosti ani nemohli do posudku vložit a KCP jsme jen ukázali, že je máme k dispozici. Poslední verze posudku měla asi 1200 stran a k tomu 100 stran příloh s opravdu důvěrnými informacemi.

EURO: Kde dělají chybu analytici, kteří tvrdí, že Unipetrol za 200 korun je podhodnocen? ŠÍMA: Otázkou je, zda dělají chybu, nebo to tak chtějí. Sdružení minoritních akcionářů Unipetrolu (SMA) a Atlantik FT nyní tlačí na růst ceny. Soudím, že to jsou lidé, kteří si nakoupili akcie a tlačí na to, aby šly nahoru, stejně jako výkupní cena. Očekávání, které vyvolávají, je neuvěřitelné. Že SMA nezná zákon a argumentuje tím, že by cena měla být vyšší, protože mezi Unipetrolem a PKN Orlen jsou synergie, jsem ještě schopen pochopit, ale nechápu, že to samé dělá i Atlantik FT. Ten přeci musí vědět, že já musím dělat posudek tak, jakoby žádné PKN Orlen neexistovalo a žádné synergie do posudku nevstupují.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).