Menu Zavřít

Chladivé stadiony na horké půdě

9. 12. 2010
Autor: Euro.cz

Mistrovství světa ve fotbale se bude konat v Kataru

BRAND24

Mistrovství světa ve fotbale se v roce 2022 bude konat v Kataru. Překvapivé vítězství přichystala Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) všem fanouškům kopané při volbě pořadatelské země, protože si na vítězství brousily zuby Austrálie i Spojené státy. Katarští šejkové však přišli se skutečně impozantní představou, jak by měly vypadat stadiony, na nichž se bude hrát.
Katarský šampionát nicméně bude pro pořadatelskou zemi stejným prubířským kamenem, jako bylo mistrovství v Jihoafrické republice. Poprvé se akce takového rozsahu a významu uskuteční v arabském světě a v muslimské zemi, a to na velice horké půdě. V oblasti Perského zálivu totiž panují v létě teploty okolo padesáti stupňů Celsia. I proto se už například německá fotbalová legenda a člen výboru FIFA Franz Beckenbauer nechal slyšet, že by nebylo od věci uspořádat šampionát hned na začátku roku, v lednu a únoru, kdy se v Kataru teploty pohybují okolo 25 stupňů.
Organizátoři z nevelkého emirátu nicméně s teplem počítají. Plánují postavit stadiony s uzavíratelnými střechami a klimatizované. Teplota by se v nich měla udržovat stabilně na 27 stupních. Celkem devět stadionů bude úplně nových, další tři projdou rekonstrukcí. Náklady na mistrovství se odhadují na 50 miliard dolarů, větší část ale spolkne infrastruktura.
Katar také přišel s překvapivým řešením, co se bude dít se stadiony po mistrovství. I když je v zemi fotbal velice populárním sportem, tolik stadionů země s ani ne dvěma miliony obyvatel nepotřebuje. Obrovité stavby budou proto konstruovány tak, že je bude možné po mistrovství rozebrat a přemístit jinam. Katar slibuje, že je daruje rozvojovým zemím.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).