Menu Zavřít

Chebský průmyslový park se začne rozšiřovat

21. 1. 2008
Autor: Euro.cz

Chebská průmyslová zóna by se letos měla začít rozšiřovat o dalších 15 až 20 hektarů. Podle místostarosty Miroslava Plevného se ale při obsazování pozemků bude zřejmě více přihlížet k tomu, jakou činností se firma zabývá. Cheb stojí hlavně o výrobu s vyšší přidanou hodnotou.

První etapa průmyslového parku byla u Chebu vybudována s pomocí státních a hlavně evropských dotací. I v ní měly výhodu firmy, které se zabývaly výrobou, proti těm, které se zabývaly obchodní činností nebo logistikou. V Chebu stojí například závod nadnárodního koncernu JSP, závod na výrobu hraček Playmobile, velký provoz za téměř 350 milionů korun staví firma HF-Czechforge, což je pobočka německé firmy Hammerwerk.

„Už nepotřebujeme zaplnit pozemky za každou cenu. I u první etapy se stávalo, že byla obsazena papírově, ale některé firmy ještě nezačaly stavět. Chceme hlavně nabízet pozemky firmám, o které má město zájem,“ uvedl Plevný.

BRAND24

Na rozšíření průmyslového parku má Cheb v letošním rozpočtu 12 milionů korun, což je ale jen část nákladů na výkup a zasíťování pozemků. Rozšiřování zóny tak bude pokračovat i v příštích letech. Po poměrně rychlém zaplnění první etapy navíc soukromí vlastníci často požadují při prodeji vyšší ceny, než je město ochotno za pozemky zaplatit.

„Pro nás je spíš důležitý efekt než zastavěné pozemky, kde najde práci pět lidí. Pokud firma nabídne dobrou práci, město zase může investovat do nových možností na bydlení,“ dodal Plevný.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).