Menu Zavřít

Chce to doladit

3. 9. 2002
Autor: Euro.cz

Tři nové přístroje v sobě spojují telefon, diář a funkce elektronické pošty

Firmy nabízející bezdrátové telekomunikační služby horečně budují nové, rychlejší datové sítě v naději, že s nimi do jejich stagnujícího odvětví zavane svěží vítr. Výrobci hardwaru, kteří také čekají na impuls k růstu, vrhají na trh produkty pro tyto sítě - kapesní přístroje, které fungují jako telefon i elektronický diář, posílají a přijímají e-maily, a přitom se snadno vejdou do kapsy či kabelky. Jak na přístrojích, tak na sítích lze ještě leccos zlepšovat, ale v každém případě před sebou mají fantastickou budoucnost.
Vyzkoušel jsem tři modely, které využívají sítě GSM - BlackBerry 5810 firmy Research in Motion, Handspring Treo 270 a Pocket PC Phone Edition firmy T-Mobile (dříve VoiceStream Wireless). GSM je dnes dominantní technologií skoro na celém světě a rychle se šíří i v Severní Americe. Nabízí dvě alternativy datové komunikace. Novější technologie GPRS avizuje datový přenos rychlostí až 64 kilobitů za vteřinu a aspoň teoreticky nabízí stálé připojení na internet, díky němuž není třeba vytáčet číslo vždy, když potřebujete přístup k datům.
Kapesní počítač od T-Mobile (549 dolarů včetně aktivace) a jeho evropské dvojče XDA od firmy mmO2 jsou prvními produkty, které využívají nový software Pocket PC od Microsoftu, speciálně vyvinutý pro kapesní počítače se zabudovaným telefonem. Propojit funkce telefonu s ostatními funkcemi se u nich zdařilo poměrně úspěšně. Nejenže lze snadno vytočit jakékoli telefonní číslo z adresáře, ale volat se dá i kliknutím na číslo obsažené v e-mailové zprávě.
Máte-li vedle hlasových služeb předplacenou i datovou službu GPRS (za měsíční příplatek od 19,95 do 59,95 dolaru), můžete se přes svůj přístroj bezdrátově připojit k jakékoli standardní e-mailové schránce na internetu. Poradí si s přílohami v Microsoft Wordu a dalších běžných formátech. Ke stahování firemní pošty jsem používal Symmetry Pro firmy Infowave, který vám z kanceláře doručí na kapesní počítač e-maily z Microsoft Exchange. Tato služba však vyjde na dalších 19,95 dolaru měsíčně.
Technologie GPRS ovšem zdaleka nesplnila očekávání. Kapesní PC muselo před každým odesíláním i přijímáním dat navázat spojení se sítí, což trvalo asi stejně dlouho jako klasické vytáčení telefonního čísla a ověřování hesla. Rychlost sítě se u e-mailu těžko měří, přenos však zjevně zabral o dost více času než klasické připojení přes linku. Navíc občas nebylo možné spojení se sítí vůbec navázat, a to ani přímo ve Washingtonu, kde s hlasovými službami nebývají problémy.
I na hardwaru by bylo co vylepšovat. Zkušenost s počítačem zabudovaným v mobilu mě přesvědčila, že pro práci s e-mailem je byť i malá klávesnice nezbytná. Výběr z několika druhů písma pro ruční psaní zpráv ani klávesnice na displeji nemohou skutečné klávesy nahradit. Přístroj se navíc při telefonování špatně ovládá jednou rukou. Výrazné zlepšení by přineslo kolečko pro pohyb v menu.
BlackBerry 5810 (u T-Mobile za 499 dolarů plus měsíční příplatek 39,99 dolaru za e-mail s hlasovou službou) vzhledem i funkcemi kopíruje starší modely BlackBerry 957 a 857, které využívají pagingové sítě. Pro hlasové služby jsou uzpůsobeny všechny přístroje GSM, avšak BlackBerry má uživatelsky nepohodlné rozhraní a k volání jsou potřeba sluchátka, což je dost nepraktické. (Tento problém by měl vyřešit další model, nově použitelný jak v Severní Americe, tak v Evropě, který se má objevit do konce roku.) Typ 5810 má o poznání horší pokrytí a kratší životnost baterie, a protože pošta přichází průběžně, když máte telefon v kapse nebo v kabelce, rychlejší datový přenos stejně nikdy neoceníte. BlackBerry se hodí, když si chcete na bezdrátovém přístroji přečíst firemní poštu, ale osobně bych se držel starších modelů.
Treo 270 (499 dolarů včetně služeb) má oproti verzi Treo 180 výrazný barevný displej a osvětlené klávesy. Přestože využívá pro přenos dat starší bezdrátové technologie s nutností připojení přes přístupové číslo, ukázal se jako spolehlivější než přístroje na bázi GPRS a jen o málo pomalejší. Služba Treo Mail pro přístup k firemní poště vyjde na 99,99 dolaru ročně plus poplatky za dobu připojení a vyžaduje přístupové konto na internetu. Treo je nejzdařilejší kombinace elektronického diáře, telefonu a e-mailových funkcí a také se nejsnadněji ovládá.
V současné době jsou všechny tyto přístroje lepší než sítě, kterých využívají. Ty se ovšem stále zkvalitňují a pracuje se i na nových verzích datových sítí Verizon Wireless a Sprint PCS. Během zhruba šesti měsíců by tak bezdrátový e-mail mohl být ve firmách denním chlebem.

BRAND24

Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Kamila Novotná

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).