Menu Zavřít

ČFPA: Za vypínání „zelených“ elektráren musí být náhrada

5. 5. 2011
Autor: profit

Asociace sdružující výrobce obnovitelné energie souhlasí s takzvaným dispečerským řízením obnovitelných zdrojů energie pouze za předpokladu, že snižování výkonu elektráren bude finančně kompenzováno. Absence finanční náhrady by vedla ke korupci a zneužívání moci.

ČFPA: Za vypínání „zelených“ elektráren musí být náhrada

Zásadním nedostatkem vládního návrhu novely Energetického zákona je absence finanční kompenzace za regulaci výkonu obnovitelných zdrojů energie. Cílem regulace je zabránit teoretickým výpadkům sítě v letních měsících, kdy solární elektrárny budou dosahovat maximálního výkonu. Stabilitu elektrizační sítě má monitorovat a regulovat takzvané dispečerské řízení.

Snad se poučíme z chyb německých zákonodárců, kteří si v důsledku nezavedení náhrady prošli doslova martyriem. Z důvodu nejasných pravidel docházelo k častému zneužívání moci při odpojování elektráren a diskriminaci provozovatelů,“ říká Aleš Spáčil, ředitel pobočky německé společnosti Conergy, která vyrábí fotovoltaické komponenty, a prezident České fotovoltaické průmyslové asociace.

Nekalé obchodní praktiky spustily v Německu vlnu žalob, které byly u německých soudů úspěšné. Proto regulátor od této praxe upustil a byl přijat princip odpojování za náhradu. „Ukázalo se, že finanční kompenzace motivuje provozovatele přenosové soustavy k opatrnosti a odpovědnému přístupu při odpojování elektráren,“ dodává Aleš Spáčil. V případě zavedení kompenzace není regulace zneužívána a výkon elektráren je omezen jen v několika málo případech ročně.

Regulace musí podle asociací sloužit pouze k uvážlivému rozvoji přenosové soustavy a být v souladu s trendem začleňování dalších obnovitelných zdrojů do energetického systému. „Asociace si uvědomují, že zvládnutí fungování energetické sítě je náročné a dispečerské řízení je pro další rozvoj využití obnovitelných zdrojů potřebné,“ konstatuje Spáčil.

Česku snad krkolomná německá cesta nehrozí

Výbor pro životní prostředí Sněmovny přijal zmiňovaný pozměňovací návrh novely Energetického zákona, který zabraňuje možnému zneužívání dispečerského řízení. Návrh doporučuje regulovat výrobu elektrické energie z obnovitelných zdrojů za plnou náhradu, vyjmout z dispečerského řízení malé vodní elektrárny a z povinnosti autorizace vyjmout výrobny elektrické energie z OZE s instalovaným výkonem do 10MWp. „Nejde o nic jiného než o stanovení a dodržování spravedlivých pravidel, která zabrání svévolnému a netransparentnímu zasahování do soukromého majetku podnikatelů,“ říká advokát Luděk šikola z advokátní kanceláře šikola a partneři.

BRAND24

Původní vládní návrh byl vágní a obsahoval řadu věcných nedostatků, umožňujících příliš volný výklad zejména v oblasti definice stavu ohrožení bezpečného a spolehlivého provozu. Novela zaváděla i velmi složitou povolovací proceduru nutnou k realizaci elektráren od 1MW výkonu. „Stanovené podmínky jsou vágní a některé jsou v praxi dokonce nesplnitelné. Navíc mají skrytě diskriminační charakter a otevírají prostor pro korupci,“ uzavírá Luděk šikola.

Klíčové asociace, působící v oblasti obnovitelných zdrojů energie, uvedené změny podporují a souhlasí s regulací výroby sluneční elektrické energie. Mezi tyto asociace patří Česká fotovoltaická průmyslová asociace, CZ BIOM, Svaz podnikatelů pro využití energetických zdrojů (SPVEZ), Centrum pro výzkum energetického využití litosféry a Česká společnost pro větrnou energii.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).