Menu Zavřít

ČEZ v Albánii jedná o smíru

22. 4. 2014
Autor: Rasch Jan/Euro

Mise ČEZ v Albánii možná neskončí neúspěchem a arbitráží, jak to vypadalo ještě na počátku roku.

Albánský regulační úřad v lednu 2013 odebral CEZ Shpërndarje licenci a dosadil do jejího vedení státního administrátora, čímž ČEZ ztratil nad společností kontrolu. ČEZ proti Albánii zahájil arbitráž. K té by dle informací týdeníku Euro nemuselo dojít.

Firma intenzivně vyjednává s albánskou stranou o smírném vyřešení sporu. „Ano, rokujeme o základních prvcích určité dohody. Dokud ale nebude podepsána, nebudeme ji komentovat. Nechci posílat vzkazy přes média,“ uvedl Tomáš Pleskač, ředitel divize distribuce a zahraničí společnosti ČEZ.

Problémy v zahraničí ČEZ neodradily, zvažuje další investice

Energetická společnost ČEZ zvažuje budoucí investice v Německu, Polsku a na Slovensku. Zároveň potvrdila zájem investorů o část větrného parku v Rumunsku, do kterého nvestovala zhruba 1,1 miliardy eur, asi 30 miliard korun. O park se vážně zajímají zahraniční penzijní fondy.

Především v Bulharsku a Rumunsku se ČEZ potýká s problémy kvůli obnovitelným zdrojům. V Bulharsku ČEZ hrozí ztráta licence. Opakoval by se tak albánský scénář, kde pokračuje arbitráž. „Albánci nás v závěru loňského roku požádali, jestli bychom s nimi nehledali kompenzační schéma, kterým bychom se vyhnuli arbitrážnímu řízení,“ uvedl Pleskač. Doplnil, že tato jednání pokračují paralelně vedle arbitráže. Obě možnosti jsou otevřené.

ČEZ v zahraničí
Strategii zahraniční expanze ČEZ schválil v roce 2004. Zahraniční společnosti ČEZ v posledních pěti letech stabilně vytvářejí osm až 12 procent provozního zisku Skupiny. Podíl zahraničních aktiv na celkových aktivech Skupiny ČEZ klesl z 25 procent na 17 procent. ČEZ nejvíc investoval v roce 2009. Kumulovaný provozní zisk před odpisy (EBITDA) dosáhl v roce 2013 výše 61,3 miliardy korun, čímž pokryl 90 procent investic.
Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií. Čistý zisk firmy se loni meziročně snížil o 12,3 procenta na 35,2 miliardy korun.

Čtěte také:

Problémy v zahraničí ČEZ neodradily, zvažuje další investice

Babiš hazarduje s ČEZ, varuje Kalousek

BRAND24

Albánská bitva pokračuje. ČEZ zahájil arbitráž kvůli zmařené investici

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).