Menu Zavřít

ČEZ spadl pololetní zisk o desetinu na 13,8 miliardy

9. 8. 2016
Autor: Jan Rasch, Euro

Čistý zisk energetické společnosti ČEZ klesl meziročně v pololetí o deset procent na 13,8 miliardy korun. Tržby se snížily o 5,6 miliardy na 98,9 miliardy korun. Provozní zisk před odpisy (EBITDA) činil 33,1 miliardy korun, což je proti loňskému roku pokles o 2,4 miliardy. Hlavním důvodem vývoje jsou nižší prodejní ceny elektřiny, tento vliv způsobil meziročně pokles o 3,2 miliardy korun. Výsledek je horší než odhady analytiků, kteří očekávali čistý zisk v rozmezí 14,7 až 15,6 miliardy korun.

Výroba z tradičních zdrojů v prvních šesti měsících klesla o procento. Negativně se projevily odstávky jaderných elektráren, ČEZ musel prodloužit zejména kontroly svarů v Dukovanech. „Negativní dopad rozšířených kontrol svarů v jaderných elektrárnách na zisk v prvním pololetí se nám podařilo více než kompenzovat vyšší a efektivnější výrobou v uhelných elektrárnách a zejména díky zisku z obchodování s komoditami,“ uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

„Plán společnosti, kompenzovat meziroční pokles prodejních cen elektřiny navýšením objemu výroby, se zatím daří naplňovat jen průměrně, ale s tím se počítalo. Jde o efekt výrazně vyššího rozsahu odstávek jaderných bloků, který provází společnost od podzimu loňského roku. Pololetní výroba elektřiny je proto ve stejném období zhruba na úrovni roku loňského,“ řekl analytik Petr Hlinomaz.

Analytik poradenské společnost BDO Lukáš Hendrycha podotkl, že na čistý zisk za první pololetí měla negativní dopad také potřeba tvorby opravných položek k dlouhodobému majetku firmy v Rumunsku ve výši 0,9 miliardy korun. „To byl faktor se kterým se příliš v odhadech nepočítalo,“ potvrdil Hlinomaz.

Za celý rok ČEZ očekává očištěný čistý zisk na úrovni 18 miliard korun, což by byl pokles proti 20,5 miliardy korun za rok 2015. Kromě tradičních sezonních vlivů by se měly projevit i dva významné faktory.

„Nárůst odpisů a pokles kapitalizovaných úroků související se zařazením komplexně obnovené Elektrárny Prunéřov do majetku. A dále letos nemůžeme počítat s loňským vrácením části daně za emisní povolenky z let 2011 a 2012, které v druhém pololetí 2015 přineslo do zisku 3,8 miliardy korun,“ uvedl finanční ředitel ČEZ Martin Novák.


Vedení ČEZ se musí uskromnit. Čtěte:

Konec žní. Šéfové ČEZ museli jít s penězi dolů

Horká káva. Daniel Beneš a další členové vedení ČEZ se loni museli uskrovnit (Autor: Hynek Glos)

Negativní reakci investorů na výsledky očekává analytik J&T Banky Bohumil Trampota. Upozornil, že ČEZ také snížil odhad celoročního provozního zisku EBITDA. „Očekávali jsme, že výhled bude ponechán,“ uvedl také analytik Fio Banky Jan Raška.

EBITDA by se podle odhadů firmy měla snížit z loňských 65,1 miliardy korun na 58 miliard. Firma původně odhadovala 60 miliard korun. Výhled upřesnila kvůli prodloužení odstávek jaderných zdrojů a posunu očekávaného rozhodnutí soudu ohledně plnění závazku Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) z roku 2011. Vrchní soud už v březnu rozhodl, že SŽDC musí zaplatit ČEZ 1,07 miliardy korun za neodebranou elektřinu v roce 2010. Firmy se o obdobnou sumu soudí právě i za rok 2011.

Dopad odstávek jaderných elektráren do letošního celoročního provozního zisku EBITDA bude přes tři miliardy korun proti tomu, kdyby bloky vyráběly na plný výkon. „Celkový dopad v penězích proti tomu, co jsme očekávali, je asi 2,5 miliardy korun. Z toho 600 milionů je dopad do prvního pololetí, ve druhém pololetí pak očekáváme dopad 1,9 miliardy korun,“ uvedl Novák.

ČEZ v minulém roce rozšířil především v Jaderné elektrárně Dukovany kontroly svarů, v jejichž dokumentaci byly nesrovnalosti. Technici navíc provádějí zkoušky zařízení a investice, jež ČEZ potřebuje dokončit kvůli podání žádosti o nové povolení provozu, které ještě potřebuje získat pro tři ze čtyř bloků elektrárny. Mluvčí elektrárny Jiří Bezděk v červnu uvedl, že rozsáhlé kontroly skončí příští rok.

Za druhé čtvrtletí letošního roku společnost ČEZ vydělala 3,8 miliardy korun. Ve stejném období loni byl zisk více než dvojnásobný, a to 7,8 miliardy korun.

Na ohlášené výsledky reagují akcie ČEZ na pražské burze poklesem o více než tři procenta.

BRAND24

Dnešní vývoj akcií ČEZ na Pražské burze:

ČEZ je největší česká energetická firma. Jejím majoritním akcionářem je stát, který drží prostřednictvím ministerstva financí zhruba 70 procent akcií. Vyplácená dividenda tak jde do státního rozpočtu.

ČEZ plánuje expanzi v Polsku. Čtěte:

ČEZ chce koupit osm polských tepláren

Chvaletice (Zdroj: ČTK)

Přečtěte si dále o ČEZu:

Sokolovská uhelná vrací úder ČEZu

ČEZ došla trpělivost. Po Bulharech chce stovky milionů eur

ČEZ žaluje státní firmu OTE o téměř 2 miliardy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).