Menu Zavřít

ČEZ dál roste v oblasti ESCO. Kupuje polskou společnost Metrolog

8. 12. 2017
Autor: Rasch Jan/Euro

Energetická skupina ČEZ kupuje polskou společnost Metrolog, která se věnuje službám souvisejícím s tepelným hospodářstvím. Jde o další akvizici ČEZ v oblasti takzvaných komplexních energetických služeb (ESCO - Energy Service Company). Transakci ještě musí schválit polský Úřad pro hospodářskou soutěž a ochranu spotřebitele, ČEZ bude jediným majitelem firmy.

V akvizicích ESCO firem je ČEZ v poslední době velmi aktivní. Naposledy minulý týden oznámila společnost koupi většinových nebo stoprocentních podílů ve třech českých a jedné polské firmě v této oblasti. Konkrétně jde o výrobce a dodavatele osvětlení Hormen CE, dodavatele vzduchotechniky AirPlus, firmu Easy Power, která vlastní a provozuje lokální distribuční soustavy a polskou OEM Energy, která je jedním z lídrů na polském trhu se solárními panely a tepelnými čerpadly.

„Polský trh ESCO je jedním z nejperspektivnějších v Evropě. Podle odhadů je jeho objem v současné době pět miliard eur (128 miliard korun) a měl by v segmentu energetických úspor růst ročně o více než deset procent,“ uvedl dnes člen představenstva ČEZ Pavel Cyrani. „Největších úspor lze dosáhnout právě v oblasti modernizace tepelných hospodářství a na ty se Metrolog soustředí,“ dodal.


ČEZ zveřejnil cenu za Elevion: zaplatil pět miliard


Takzvaným ESCO službám se v ČEZ věnují dva týmy spadající pod divizi obchod a strategie - ČEZ ESCO a ESCO International. Firma ČEZ ESCO, která se zaměřuje na český a slovenský trh, vznikla v roce 2014. Skupina pokrývá energetické potřeby firem, obcí a institucí. Mimo jiné zajišťuje dodávky komodit, energetické audity, energetické poradenství či výstavbu kogeneračních jednotek a instalaci fotovoltaických elektráren. Tržby skupiny za ESCO služby činily loni přes tři miliardy korun, letos je firma očekává ve výši 4,9 miliardy korun, příští rok pak zhruba na úrovni osmi miliard korun.

BRAND24

Pod ESCO International patří nově čtyři dceřiné společnosti - Metrolog, ČEZ ESCO Polska, OEM Solar a německá skupina Elevion, prostřednictvím které letos ČEZ vstoupil na ESCO trh v Německu. ESCO International má přes 2000 zaměstnanců a odhadované roční tržby ve výši téměř deset miliard korun. V roce 2017 však na ČEZ připadne jen poměrná část od doby, kdy byly akvizice dokončeny. Celá skupina ČEZ loni utržila 203,7 miliardy korun, meziročně o tři procenta méně.

Metrolog
Společnost Metrolog byla založená v roce 1991. Věnuje se komplexním službám souvisejícím s tepelným hospodářstvím, od projekčních služeb přes výrobu, realizaci a dohled až po servis. Je největším konstruktérem tepelných předávacích a výměníkových stanic v Polsku. Společnost sídlí ve městě Czarnków poblíž Poznaně. Má 160 zaměstnanců a její roční výnosy za posledních pět let dosahovaly v průměru téměř 70 milionů zlotých (425 milionů korun).

Čtěte také:

Tado i tady. ČEZ chce do českých domovů dostat chytré topení

Dobře pro ČEZ, špatně pro spotřebitele. Cena elektřiny na burze strmě roste

Tajemství prodeje bulharské elektrárny ČEZ. Kupec z ní může udělat plynový terminál

Více jádra, větru i prodej akcií. Zisk ČEZ stoupl na téměř 17 miliard


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).