Menu Zavřít

ČEZ chce koupit polskou společnost Energa

2. 6. 2010
Autor: profit

Společnost ČEZ podala nabídku na koupi většinového podílu v polské energetické společnosti Energa SA. Odhady ceny státního 83procentního podílu se pohybují mezi pěti až osmi miliardami zlotých (31 až 50 miliard Kč).

Autor: Martin Siebert

BRAND24

Jako důležitý subjekt na trhu tady v Polsku a ve střední Evropě si nemůžeme dovolit na takovou velkou privatizační nabídku nereagovat, uvedl šéf zastoupení ČEZ v Polsku Petr Ivánek. Předběžnou nabídku na privatizaci Energy předložil také údajně nejbohatší Polák Jan Kulczyk přes svou investiční společnost Kulczyk Investments. Zájem o Energu projevila též největší polská energetická společnost PGE, podle ministerstva státního pokladu je ve hře celkem osm firem. Příští týden by měl úřad vybrat zájemce, kteří budou moci ve společnosti provést hloubkovou kontrolu.

Energa za leden až září loňského roku vytvořila čistý zisk 426 milionů zlotých (zhruba 2,6 miliardy Kč). Loni měla 15procentní podíl na polském trhu s elektrickou energií, byla čtvrtou nejsilnější skupinou. Vede ale ve výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů. Podle strategie na roky 2009 až 2015 společnost plánuje do konce roku 2015 investice ve výši 22 miliard zlotých.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).