Menu Zavřít

Cestovní ruch přinesl předloni 292 miliard korun, turisté vytvořili téměř tři procenta HDP

28. 2. 2019
Autor: Martin Pinkas/Euro

Cestovní ruch přinesl v roce 2017 České republice zhruba 292 miliard korun. Je to nejvíce od roku 2003, kdy začal Český statistický úřad (ČSÚ) tento ukazatel sledovat. Zároveň to bylo o 7,4 procenta více než v roce 2016. Turisté tak předloni vygenerovali 2,9 procenta HDP.

Do Česka předloni přijelo 34,7 milionu zahraničních návštěvníků. Češi uskutečnili více než 90 milionů cest v tuzemsku a přes 11 milionů výjezdů do zahraničí.

Zahraniční cestovní ruch cestovní ruch přinesl Česku přibližně 164,9 miliardy korun. Zbývajících 44 procent z celkové částky utratili tuzemští turisté při cestách po Česku. „Ve spotřebním koši cestovního ruchu podle produktů převládaly v roce 2017 výdaje na zboží, zahrnující rovněž útratu za pohonné hmoty,“ uvedl ČSÚ.

V cestovních ruchu pracovalo předloni téměř 239 tisíc lidí, meziročně o 2,4 procenta více. Z toho 82 procent tvořili zaměstnanci a 18 procent lidé, kteří v oboru podnikali. Celkem tak měl cestovních ruch na celkové zaměstnanosti v Česku podíl 4,5 procenta, pracoval v něm zhruba každý dvaadvacátý Čech.

Statistici již dříve uvedli, že v roce 2017 se v českých hotelech, penzionech či kempech ubytovalo rekordních 20 milionů turistů, což bylo meziročně o 9,1 procenta více. Zahraničních návštěvníků bylo o 9,2 procenta více a domácích o devět procent.

Benátky bojují proti turistům. Návštěvu si budou muset lidé rezervovat

 Protest proti turistům, ilustrační foto

BRAND24

Dále čtěte:

Nový rekord. V Česku se loni ubytovalo 21,3 milionu turistů

Oddělené bazény a Korán na pokoji. Halal turismus je budoucností cestovního ruchu

Turisté, z Prahy ven, velí ministerstvo

S miliardářem na horách. Rattaj chce proniknout i do Alp

 Miliardář Igor Rattaj

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).