Menu Zavřít

Cestovní pas pro nejmenší děti

6. 8. 2007
Autor: Euro.cz

Nedávno se hodně hovořilo o povinném cestovním pasu pro nejmenší děti. Poté došlo ke zrušení této povinnosti, ale až od ledna 2008. Pokud chci jet se sedmiměsíčním dítětem do zahraničí už letos v létě, musím mu tedy vyřizovat pas? Jedná se jen o pětidenní cestu do Rakouska.

Petra Sokolová Pro cesty do zemí Evropské unie postačí občanský průkaz -bez problémů je to zejména u sousedních zemí, mezi něž patří i vámi zmiňované Rakousko. Samozřejmě je ale nutné mít dítě „zapsané“ v občanském průkaze alespoň jednoho z rodičů, který s ním cestuje. Tuto informaci nám potvrdili úředníci ministerstva vnitra a je vyzkoušená i v praxi na hraničních přechodech.

CONTENT24

Na druhou stranu ve vnitrozemí sousedních států můžete narazit na policisty, kteří nejsou s českými občanskými průkazy obeznámeni tak, jako jejich kolegové na hraničních přechodech. Zvláště pokud byste v zahraničí trávili mnohem více dnů, doporučujeme dítěti přece jen pořídit pas, tedy i s fotografií. Předejdete tak komplikacím (přestože by úřady nakonec „pouhý“ občanský průkaz uznaly, mohli byste se zbytečně zdržet).

Mgr. Jan Beneš, právník

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).