Menu Zavřít

Cestovka je jako dítě - také hned neběhá

25. 7. 2005
Autor: Euro.cz

FERID NASR: Majitel jedné z nejvýznamnějších cestovních kanceláří v České republice tvrdí, že zákony upravující tento byznys by měly být přísnější než jsou. Vystudoval v Československu, proto se nepotýkal jako jiní zahraniční podnikatelé s jazykovými problémy.

||
|Ferid Nasr: Zapomeňte na to, co běžně funguje na Západě. foto: Profit - Luděk Vycpálek |
FERID NASR: Majitel jedné z nejvýznamnějších cestovních kanceláří v České republice tvrdí, že zákony upravující tento byznys by měly být přísnější než jsou.

Vystudoval v Československu, proto se nepotýkal jako jiní zahraniční podnikatelé s jazykovými problémy. „Inženýr přes počítače“ zabloudil trochu dál mimo svůj obor a v roce 1993 založil cestovní kancelář Exim Tours. „Podnikání v devadesátých letech nebylo lehké ani pro Čechy. Hlavním problémem byly zákony,“ říká Tunisan Ferid Nasr.

PODVODNÍKŮ UŽ JE MÉNĚ, TRH SE VYČISTIL

V cestovním ruchu mohl podnikat kdokoli, nepotřeboval ani kapitál. „Kuchyňských“ cestovek bylo jak máku. Není tedy divu, že se tento obor hemžil i „podnikateli“, kteří chtěli zbohatnout přes noc. Přirozeně na úkor klientů. Cestovní ruch pak získal nálepku nesolidnosti.

„Když se řekne cestovka, tak lidé vidí jen krach, podvody, lidi, kteří pláčou na letišti. Napomáhaly tomu zákony, které tu existovaly,“ tvrdí Nasr. Podle něho se však v posledních letech situace začíná pomalu měnit a trh cestovních kanceláří se už vyčistil. Napomohlo tomu přirozeně i povinné pojištění kanceláří. Nasr však míní, že zákony by měly být ještě tvrdší. „Povinné pojištění cestovek je dobrá věc, protože pročistilo trh a zlepšuje image kanceláří. Zákony by měly být ještě tvrdší, protože jsou v nich pořád díry. Vědí to podnikatelé i zákonodárci,“ říká Nasr.

Sázel na dlouhodobé plány a solidnost. Podle něho není důležité, jestli někdo na počátku podnikání cestovní ruch uměl, nebo ne. Nasr se ho také učil za pochodu. „Cestovní kancelář byla moje druhá škola. Když přišly špatné roky, netrápil jsem se. Cestovka je jako dítě - to také hned neběhá,“ soudí majitel jedné z nejvýznamnějších cestovních kanceláří v tuzemsku.

BYZNYS STOJÍ NA SLOVU

Co cizince podnikajícího v Česku překvapí? Vedle legislativy, kterou se musí prokousat podnikatel v každé zemi, má Česká republika, respektive někteří její podnikající obyvatelé, svá specifika. „Mám hodně známých mezi Francouzi. Začali tu podnikat a byli strašně zklamaní. Přišli, uzavřeli smlouvy a potom zjistili, že druhá strana je nedodržuje. To nemohli pochopit. Pak nemohli pochopit, že soudní řízení může trvat čtyři, pět, ale i deset let. A navíc, že když půjdou k soudu, zjistí, že člověk, s nímž se soudí, už třeba firmu zavřel a začal podnikat v jiné,“ uvádí Nasr.

Někteří cizinci tak podle něho pochopili, že musejí zapomenout na to, co běžně funguje na Západě. Tam je obvyklé, že smlouvy se prostě dodržují a byznys je postavený na slovu. Jenomže podle Nasra je to jediná možnost, jak svou firmu rozvíjet. „To, že jsem svůj byznys dotáhl tam, kde je, je proto, že jsem získal důvěru lidí. Pak už jsou smlouvy jen formalita, kterou potřebujete kvůli účetnictví,“ říká Nasr.

**NENÍ TO JEN CESTOVÁNÍ

Další problém, s nímž se potýká, je vyhledat správné zaměstnance. Cestovní ruch má pro nezasvěcené podobu krásného zaměstnání spojeného se spoustou cestování po světě. Jenomže kromě cestovatelských pracovních zážitků je třeba také sedět v kanceláři a prodávat. Připočteme-li k tomu, že jde o obor do značné míry sezonní, pak to znamená sedět a prodávat od rána do večera a nepočítat přesčasy. „V sezoně nelze jít v pět nebo v šest hodin domů, a to se mnohým lidem nelíbilo. Hlavně mladí lidé mají představu, že budou brát kdovíjaké peníze, hned dostanou manažerské místo, služební auto a telefon,“ říká Nasr.

BRAND24

V České republice dnes zaměstnává 170 lidí, s většinou pracuje dlouhé roky. Jeho spolupracovníci z první kanceláře Exim Tours jsou ve firmě dodnes. Na vysokých postech. Další stovky lidí zaměstnává v Polsku, Maďarsku a na Slovensku, kde jeho cestovní kancelář také působí.

V Polsku a Maďarsku je jedničkou na trhu. Ze srovnání těchto čtyř zemí vyjde Slovensko nejlépe pokud jde o daňové prostředí. Právní řád je nejlépe zpracovaný, nejjednodušší a tedy nejpřehlednější v Maďarsku. Nejvíce cestování milovným národem jsou však podle Nasrových zkušeností jednoznačně Češi.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).