Menu Zavřít

CESTOMÁNIE ZEMANOVA SEKRETÁŘE

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Stát zaplatil svému úředníkovi víkendový výlet

Šéf sekretariátu premiéra Miloše Zemana rád cestuje. Nedávno se Karel Březina například podíval za státní peníze na pár dní do Londýna a není schopen obhájit účel svého „výletu .

Auto pro pana ředitele.

Ředitelka protokolárního odboru Zemanova úřadu Hana Smetanová se letos koncem dubna obrátila na českou ambasádu v Londýně se žádostí o zajištění dopravy pro Karla Březinu, ředitele administrativního odboru Úřadu vlády Ji řího Krumpa a pracovníka společnosti Xerox Ctirada Mareše. „Pan vedoucí úřadu Březina a pan zástupce vedoucího úřadu Krump přijíždějí do Londýna na pozvání parlamentu království a společnosti Xerox, napsala české ambasádě Smetanová. Jmeno vaní měli do Londýna přicestovat v sobotu 1. května.

Potíž je ale v tom, že jak společnost Xerox, tak britský parlament se k tomuto pozvání oficiálně nehlásí. „Xerox je (Březinu a Krumpa - pozn. redakce) nepozval, sdělil týdeníku EURO 12. července Ctirad Mareš ze společnosti Xerox.

Tentýž den dorazil do redakce týdeníku EURO dopis odeslaný z Úřadu vlády 8. července. Krump v něm píše: „Zahraniční cesta do Velké Británie se konala v souvislosti s plánovanou modernizací polygrafické technologie provozované na Úřad u vlády. Krump zde na rozdíl od Smetanové netvrdí, že ho spolu s Březinou pozvala do Londýna společnost Xerox. „Využil jsem nabídky Franka Halletta, vedoucího produkčního oddělení polygrafie Královského parlamentu Velké Británie… Mohu tedy konsta tovat, že cesta se konala na jeho pozvání, tvrdí dále Jiří Krump.

Rosie Challisová má v britském parlamentu na starosti organizaci oficiálních návštěv. Ve faxu z 22. července sdělila týdeníku EURO, že „pan Hallett si nevybavuje vydání žádného podobného pozvání, ačkoli česká delegace nás navštívila a pan Březina byl jejím členem . O pár hodin později dorazil do redakce další fax. „Pan Hallett mě právě informoval, že pan Březina byl k návštěvě našeho dokumentačního střediska pozván neformálně (toto slovo je ve faxu podtržen o - pozn. red.). Nebylo to tedy formální pozvání do parlamentu, dodala Challisová.

Cestu do Londýna zjevně neplatila ani společnost Xerox, ani britský parlament. „Ačkoli mi není jasný důvod vašeho zájmu, sděluji vám, že cesta se uskutečnila na náklady Úřadu vlády ČR, sdělil Karel Březina týdeníku EURO 28. července.

Výlet za kamarády.

Březina, Krump a Mareš přicestovali podle letového řádu do Londýna 1. května pět minut po dvacáté hodině. Ubytováni byli v hotelu Knightsbridge, kde za jednolůžkový pokoj na jednu noc zaplatí zákazník 110 liber (což je v přepočtu zhruba 6000 korun). Tak to alespoň vyplývá z ceníku uveřejněného na internetové stránce hotelu. Protože měli Londýn opustit až v úterý 4. května, jen hotel pro Březinu a Krumpa tak přišel úřad vlády na 660 liber (to je více než 36 000 korun). „Úřad vlády platil jen cestu a ubytování pro mě a kolegu Krumpa. V životě bych nenechal z aplatit cestu někomu, kdo nepracuje na Úřadu vlády, uvedl Karel Březina minulé úterý v telefonickém rozhovoru pro týdeník EURO.

Na 2. května měl Karel Březina pravděpodobně naplánován nedělní výlet. To vyplývá z dopisu, který české ambasádě v Londýně zaslala ředitelka Smetanová. „Dále si Vás dovoluji požádat, zda by zastupitelský úřad zařídil odvoz pana vedoucího úřadu Březiny dne 2. 5. 1999 na nádraží, jenž Vám pan vedoucí úřadu Březina specifikuje na místě, stojí v dopise. „Chtěl jsem se na dvě hodinky podívat za známými. Nakonec jsem si ale všechno musel zařídit sám, protože naše ambasáda v Londýně nám ž ádnou dopravu nezajistila, říká Březina.

Ani v pondělí se Březina a Krump do parlamentu nedostali. V Anglii se totiž ten den slavil takzvaný Bankovní den, což je svátek, a Angličané mají pracovní volno.

„Pokud jde o mou návštěvu britského parlamentu, proběhla 4. května 1999, sdělil na dotaz týdeníku EURO Karel Březina. Vedoucí Úřadu vlády a jeho zástupce Krump tak bez plnění jakýchkoli úředních úkolů strávili v Londýně dva příjemné dny.

„Samozřejmě jsme mohli do Londýna odcestovat až v pondělí, ale letenka by byla podstatně dražší, vysvětluje Březina důvody, které ho vedly k tomu, že do Británie odcestoval o dva dny dříve, než by velel zdravý rozum šetrného státního úře dníka, obzvláště v době výrazných rozpočtových škrtů. Březina už ovšem není schopen doložit, kolik stálo státní kasu jeho ubytování v Londýně. „Na to si bohužel nevzpomínám, řekl týdeníku EURO.

BRAND24

Neexistující zakázka.

Zůstává otázkou, proč vůbec Březina do Londýna jezdil. Veřejná zakázka na modernizaci dokumentačního střediska totiž zatím vypsána nebyla. „Plánujeme to na příští rok, kdy bychom rádi požádali o peníze z rozpočtové rezervy , vysvětluje Březina, který by podle svých slov rád osobně navštívil všechny firmy, jež se do případné soutěže přihlásí. Rozpočet celé akce odhaduje šéf Zemanovy kanceláře na dvanáct milionů korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).