Menu Zavřít

Čeští vývozci opět našli cestu do Indie. Loni export přidal 13 procent

21. 3. 2017
Autor: CC BY-NC-ND 2.0: Charlton Clemens via Flickr

Indie s 1,2 miliardy obyvatel patří z hlediska obchodu mezi nejperspektivnější země světa. Tuzemské firmy si toho jsou vědomy. Potvrzuje to statistika za poslední rok, kdy růst českého exportu do Indie dosáhl 13,3 %, zatímco celkově český vývoz vzrostl o 2,3 %. Slušným tempem roste i dovoz z Indie, meziročně přidal osm procent, přičemž souhrnně dovoz do Česka stagnuje. Česko-indický obchod tak má po hubených letech 2012 a 2013 opět zelenou.

Česko-indický obchod tak má po hubených letech 2012 a 2013 opět zelenou. Loni objem exportu dosáhl hodnoty 15,22 miliardy korun. Více než třetina připadá na strojírenství, dalších 19 procent na automobilový průmysl. Obchodní a investiční česko-indické aktivity zmapovala analýza Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR).

Česká republika je s podílem 42,6 procenta největším exportérem do Indie ze zemí Visegrádské čtyřky (V4), Polsko má podíl 36,2 procenta, Maďarsko 16,6 procenta a Slovensko 4,6 procenta.

Po krizi perspektiva roste

Český export dosáhl v poslední dekádě vrchol v letech 2010 až 2011, po chudých letech 2012 až 2013 se loni vrátil zhruba na úroveň rekordních roků.

„Propad exportu v uvedených letech nebyl zapříčiněn českými podnikateli. V Indii ještě doznívala celosvětová krize s poklesem tamní ekonomiky a nízkou koupěschopností. Roli sehrál i zvýšený politický tlak tamní vlády na ochranu proti dovozům a netolerance importů přes třetí země,“ vysvětlil příčinu pro web Euro.cz předseda AMSP ČR Karel Havlíček.

V současnosti se situace podle jeho slov v Indii už stabilizovala, což potvrzuje růst česko-indického obchodu za uplynulé tři roky. „Indický trh je pro exportní firmy v současnosti velmi perspektivní,“ dodal Havlíček.

Vývoj českého exportu do Indie (v mld. Kč)  Vývoj českého exportu do Indie (v mld. Kč) Pramen: AMSP ČR, ČSÚ, MPO

V dovozu, v roce 2016 za 17,9 miliardy korun, nejsme závislí na jednom odvětví, importy jsou s ohledem na druhy dovážených produktů velmi vyvážené.

Začíná se zvyšovat také počet tuzemských investorů v Indii, celkový objem přímých českých investic do základního kapitálu už překročil jednu miliardu korun. V Indii začínají investovat české středně velké subjekty, které si tam tvoří montážní nebo menší výrobní základny.

V celosvětovém srovnání však máme velké rezervy. Ve srovnání s ostatními zeměmi patříme s podílem 0,01 procenta mezi velmi malé investory v Indii. Naopak indičtí investoři, měřeno investicí do základního kapitálu, se podílejí na všech zahraničních investicích v Česku přibližně 0,2 procenta. Celkově u nás indické firmy investovaly do základního kapitálu 2,7 miliardy korun.

„Náš průmysl má v Indii velmi dobré jméno. To ale samo o sobě k úspěchu nestačí, pokud dnes chceme ve světě uspět, musíme si to odpracovat. Indie patří mezi nejžádanější nevěsty, a pokud nebudeme mimořádně aktivní, budeme tam hrát druhou ligu,“ upozornil Havlíček.

Vývoj českého importu z Indie (v mld. Kč)  Vývoj českého importu do Indie (v mld. Kč) Pramen: AMSP ČR, ČSÚ, MPO

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR se proto rozhodla vybudovat pro naše podnikatele v Bangalore první privátní inkubátor. Ten byl slavnostně zahájen u příležitosti mise našich podnikatelů do Indie, kterou asociace uspořádala v minulých dnech. Zázemí v něm našlo již šest českých firem a vládní agentura CzechTrade.

Kanceláře, kompletní právní, účetní, marketingový a obchodní servis a české zázemí s garancí našeho velvyslanectví, připravila AMSP ČR za podpory indického partnera Pushpak, tuzemského výrobce montovaných hal LIKO-S a agentury CzechTrade.

Právě CzechTarde je rovněž jedním z prvních nájemníků inkubátoru, služby začala využívat společnost Tatra Trucks, LIKO-S a během mise se na angažmá v inkubátoru dohodly i výrobce autodílů Brano Group, obráběcí HTP, zdravotnická firma Beznoska nebo například strojírenská firma Metaliko.

BRAND24

„Inkubátor je pro nás v tuto chvíli prvním krokem, a protože je po týdnu prakticky obsazen začínáme připravovat první český park, který poskytne v Indii zázemí daleko větší komunitě českých podnikatelů,“ dodal Havlíček.

Čtěte také:

ČSÚ: Zahraniční obchod ČR byl v lednu v přebytku 19,4 miliard

Český vývoz loni dosáhl rekordních čtyř bilionů. Vzrostla závislost na EU


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).