Menu Zavřít

Čeští bankéři se bojí podvodníků

4. 6. 2008
Autor: Euro.cz

Mezi největší rizika bank se řadí i dopady americké ekonomické krize, tvrdí studie

Podvodů se bojí každá firma. Jenže vůbec poprvé se tyto praktiky dostaly mezi tři nejzávažnější rizika, ze kterých mají strach tuzemské banky. Tvrdí to nejnovější studie Banking Banana Skins z dílny neziskové analytické organizace Centrum pro výzkum finanční inovace, která na materiálu spolupracovala s auditorskou a poradenskou firmou PricewaterhouseCoopers (PwC). Navíc, pokud jde o srovnání s ostatními zeměmi, strach českých bankovních představitelů z podvodného jednání byl mnohem vyšší než ve většině ostatních států. „Není překvapením, že podvodné jednání je jednou z hlavních obav českých bankéřů,“ prohlásil Sirshar Qureshi, partner v oddělení forenzních služeb PwC Česká republika. Podobné výsledky totiž potvrdilo i nejnovějšího vydání Celosvětového průzkumu hospodářské kriminality naší společnosti. „Podle něj se 61 procent firem v České republice v uplynulých dvou letech stalo obětí hospodářské kriminality a průměrná ztráta z této činnosti dosáhla 34 milionů korun,“ řekl Qureshi.

Podvodníci se zdokonalují Tuzemské banky výsledky studie potvrzují. „Podvody, zejména úvěrové, jsou zcela jistě jedním z potenciálních rizik i pro nás,“ přiznal Pavel Voříšek, šéf kontroly úvěrových rizik a řízení portfolia České spořitelny. „Zatímco v minulosti se jednalo o poměrně jednoduché a snadno odhalitelné pokusy o podvodné vylákání peněz, v poslední době registrujeme stále sofistikovanější a dobře organizované úvěrové podvody,“ upřesnil Voříšek. Podle něj se totiž pachatelé nechávají inspirovat ve vyspělejších zemích. Banka s největším počtem klientů v zemi se proto neustále snaží vylepšovat kontrolní systém. „Zaměřujeme se zejména na prevenci,“ popisuje Voříšek. Boj proti úvěrovým podvodům je pak koordinován na úrovni mateřské skupiny Erste Group.
Podobný komentář poskytl týdeníku EURO také generální ředitel a předseda představenstva UniCredit Bank Jiří Kunert. „Podvodné útoky na banky byly, jsou a budou a odehrávají se ve stále sofistikovanější podobě. Banky neustále investují do bezpečnostních opatření, což je nákladné, ale nezbytné,“ tvrdí.
Hospodářská kriminalita obsadila v žebříčku obav bankéřů třetí místo. Dvojku si vysloužilo úvěrové riziko a suverénně největší strach mají bankéři z derivátů. Obavy z dopadu celosvětových ekonomických krizí ale tuzemské finanční domy nepotvrzují. „Klasická úvěrová krize v České republice v této době s největší pravděpodobností nehrozí. Nicméně je zřejmé, že podmínky pro úvěrování určitě nebudou lepší, než byly v minulosti,“ míní za Českou spořitelnu Voříšek a dodává: „Nedostatek likvidity zatím v českém bankovním sektoru neexistuje. Dlouhodobě je zde spíše přetlak. Krize likvidity na bankovních trzích tak zatím neměla na český bankovní sektor výraznější dopad a ani ho v nejbližší době neočekáváme.“
Totéž potvrzují někteří ekonomové. „Myslím si, že se nemusíme bát, že by české banky zaznamenaly stejné problémy, jako mají banky v USA či v západní Evropě. Nicméně bylo by naivní myslet si, že jsme zcela imunní a že se nás to netýká. Strach z nedostatku likvidity však není namístě,“ poznamenal například hlavní ekonom analytické firmy Next Finance Vladimír Pikora. Naopak jako opodstatněnou obavu vidí Pikora u finančních derivátů. „Finanční inženýring rychle postupuje a český bankovní sektor zatím nezažil žádnou větší krvavou lázeň. Finanční deriváty přitom stály u zrodu americké úvěrové krize,“ zdůraznil Pikora.

Strach z úvěrové krize Kromě České republiky se průzkumu zúčastnilo dalších sedmatřicet zemí. Ve světě však na rozdíl od Česka dominují jako největší obavy – podle ekonomů logicky - krize likvidity a úvěrové riziko. Bankéři považují za nejzávažnější hrozby tržní rizika, především prudké změny na úvěrových, derivátových a akciových trzích. Přesto i zahraniční bankéři musejí čelit vynalézavým podvodníkům a mají z nich vrásky. „V poslední době je patrný významný nárůst phishingových útoků proti anglickým bankám. Doposud byly cílem těchto útoků zejména americké banky,“ sdělil týdeníku EURO Conor Ward, partner advokátní kanceláře Lovells. Vyšší počet soudních sporů mezi bankami a jejich klienty jsme nicméně nezaznamenali, doplnil. Je to ale dáno i tím, že banky se nerady soudí, protože by tím mohla utrpět jejich pověst. K celosvětovému strachu z podvodníků přispívá podle studie také to, že tito lidé jsou vynalézavější, a díky dokonalé technologii i těžko odhalitelní. Komplikovaný a rozsáhlý bankovní systém jim nahrává, napsali autoři ve studii. Viceprezident jedné kanadské banky prý do odpovědi na dotazy uvedl, že kvůli podvodníkům obrovsky roste potřeba investic do kontrolních mechanismů a také do lidí, kteří jsou schopni útoky hlídat a včas odhalit. Pesimistický komentář poslal výzkumníkům japonský bankéř, který se domnívá, že jde o tuhý boj a že jej nemohou banky nikdy vyhrát. Podvodníci budou podle něj vždy napřed. Beznaděj může vyplývat mimo jiné z toho, že bankovnictví se rychle rozvíjí. Je těžké se v něm orientovat a rozumět rizikům i pro lidi z oboru. Přesně tento problém zmínil člen představenstva a vrchní ředitel ČSOB Philippe Moreels při odpovídání na dotazy autorů studie. „Můžeme mít neustále lepší a dokonalejší systémy kontroly na každou část bankovního byznysu, jenže ve finále to bude obří komplex opatření a pravidel. Pokud bychom po někom chtěli, aby je perfektně a podrobně znal všechny, to by bylo jako chtít po všech bankéřích, aby vystudovali kvantovou fyziku,“ míní Moreels.
Jak dále z materiálu vyplývá, pouze necelá čtvrtina všech dotazovaných bankéřů si myslí, že jsou banky na rizika dobře připraveny. Loni to přitom bylo 64 procent, tedy nesrovnatelně více. Podle studie jsou v případě Česka výsledky ještě pesimističtější. Žádný z oslovených tuzemských bankéřů totiž neuvedl, že jeho banka, případně jiné bankovní domy, jsou na hrozící nebezpečí dobře přichystány. Autoři studie, která každoročně vychází od roku 1996, mluvili se 376 bankéři a dalšími odborníky na finance z celého světa. „Letošní výsledky průzkumu jsou nejpesimističtější za posledních deset let. Vyplývá z nich, že krize odkryla selhání vnitřních kontrolních mechanismů bankovních domů. Tyto kontroly selhaly především kvůli zvyšující se složitosti finančních transakcí, pokřiveným motivačním schématům a nedostatečnému řízení rizik,“ zhodnotil výsledky jeden z autorů materiálu David Lascelles.

BRAND24

TABULKA Z čeho mají obavy české banky Deriváty Úvěrové riziko Hospodářská kriminalita Metody řízení rizik Likvidita Úvěrové marže Vlastní kapitál Hedgeové fondy Nepovolené obchodní transakce Přílišná regulace Pramen: Banking Banana Skins 2008

Praporek: Banky v poslední době registrují stále sofistikovanější a dobře organizované úvěrové podvody

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).