Menu Zavřít

Český stát nakoupí dobré nápady

4. 11. 2010
Autor: profit

Speciální fond pro tyto účely představí v lednu. Fond pro nákup podílů v inovačních firmách začne se zhruba 1,2 miliardy korun.

Foto: archív Profit

Stát bude přímo nakupovat dobré nápady začínajících firem. Konkrétní plány na vznik nového fondu rizikového kapitálu chce Ministerstvo průmyslu a obchodu představit odborné veřejnosti na začátku příštího roku. Fond by měl začít s částkou zhruba 1,2 miliardy korun především ze zdrojů Evropské unie z Operačního programu Podnikání a inovace, do fondu ale přispěje i státní rozpočet a soukromí investoři.

Stát bude prostřednictvím připravovaného fondu za předem jasně stanovených podmínek přímo nakupovat podíly v konkrétních inovativních projektech,“ upřesňuje ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek a dodává: „Po čase pak stát svůj podíl v novém podniku prodá a peníze se v ideálním případě i se ziskem vrátí zpět do fondu, kde pomůžou dalším začínajícím firmám. Hlavním cílem je překlenout mezeru mezi výbornými výsledky českého výzkumu a vývoje a mezi slabou schopností přesunout dobré nápady z výkresů na pulty obchodů.

Fond poskytne startovní finance na vývoj a komerční uplatnění produktu, pro který teprve vzniká firma, která jej bude prodávat,“ popisuje principy nového fondu Petr Očko, ředitel sekce fondů EU Ministerstva průmyslu a obchodu, a dodává: „Takovýto seed fond v pojetí podporovaném Evropskou komisí představuje obvykle financování formou majetkového vstupu za předem jasně stanovených podmínek, a to zejména v oblasti strategického řízení, rozdělení zisku a následného odprodeje podílu.

BRAND24

Očko zároveň připomíná, že tento typ fondů už z principu počítá s tím, že určitý podíl podpořených firem na trhu neuspěje. Celkové riziko pro fond vedle pečlivého výběru nakupovaných firem snižuje to, že fond investuje pouze relativně malé částky, zato do většího počtu podniků. Evropská unie většinou podporu omezuje výší 1,5 milionu eur, tedy asi 37 miliony korun, na jednu firmu a rok.

Podobné fondy už fungují například ve Francii, v Itálii, na Kypru, v Litvě, v Lotyšku, ale třeba také na Slovensku a v Polsku a v Maďarsku. Podle ministra Kocourka je hlavním cílem pro založení fondu snaha ministerstva podnítit v České republice rozvoj ekonomiky založené na znalostech.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).