Menu Zavřít

Český průmysl meziročně vzrostl na 4,2 procenta, drží ho výroba aut

7. 6. 2016
Autor: čtk

Průmyslová výroba v Česku v dubnu zrychlila meziroční růst na 4,2 procenta po březnovém revidovaném růstu o 1,2 procenta. Proti březnu byla průmyslová produkce po očištění o sezonní vlivy nižší o 1,3 procenta. Na výsledku se kladně podepsal zejména automobilový průmysl, který držel růst produkce i zakázek.

Hodnota nových zakázek meziročně stoupla o 13,2 procenta. Přibyly zejména zakázky ze zahraničí, kterých bylo proti loňskému dubnu o 17,4 procenta více. Tuzemské nové zakázky vzrostly o 5,1 procenta. O výsledcích průmyslu informoval Český statistický úřad.

K růstu průmyslové produkce vedle výroby aut přispěla kovovýroba a produkce pryžových a plastových výrobků. Naopak v chemickém, těžebním a potravinářském průmyslu výroba klesla.

Cz Industrial Production

Vyšší počet zakázek ČSÚ zaznamenal jak v automobilové výrobě, tak i v kovovýrobě, hutním průmyslu a slévárenství. Nových zakázek meziročně ale ubylo v chemickém a farmaceutickém průmyslu a ve výrobě elektrických zařízení.

Tržby z průmyslové činnosti meziročně stouply o 0,3 procenta. Zvýšily se tržby z přímého vývozu průmyslových podniků, zatímco domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, klesly.

V podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu proti loňskému dubnu přibylo 3,2 procenta pracovníků. Jejich průměrná hrubá mzda stoupla o 3,5 procenta na 29 252 korun.


Dále čtěte:

BRAND24

Prodej aut je rekordní, třetinu trhu ovládá Škoda

Škoda si v USA zaregistrovala ochranné známky

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).