Menu Zavřít

Český kůň je opět na olympiádě

23. 8. 2004
Autor: Euro.cz

Kůň, který reprezentuje Českou republiku na nejnáročnější jezdecké disciplíně, se aténské olympiády účastní především díky soukromé IT firmě LogicaCMG.

Hnědák Kyrenejannalla´s Boy, který se narodil v Irsku, nyní reprezentuje Českou republiku na olympijských hrách. V Aténách tak máme zástupce v nejnáročnější jezdecké disciplíně všestranná způsobilost-Eventing, neboli Military. Již to je ohromný úspěch, jelikož podobná věc se stala naposledy před 44 lety. Tohoto úspěchu dosáhl LogicaCMG Dream Team s jezdcem Jaroslavem Hatlou. On sám koni říká Berry, protože „jeho původní jméno je strašně komplikované a nejde ani pořádně vyslovit.“ Na novou přezdívku Berry začal údajně okamžitě slyšet.

BRAND24

TRÉNINK V BRITÁNII Třináctiletý Berry musí zvládnout tři disciplíny, ze kterých se Military skládá - drezúru, cross country a parkur. Podle Hatly je hnědák Berry výborný především při krossu a ve skocích. Drezúra mu příliš nejde. Kvalifikačních závodů se Jaroslav Hatla zúčastnil po celé Evropě. Trénink absolvoval převážně ve Velké Británii, kde strávil celkem sedm měsíců. Po drezúře se LogicaCMG Dream Team umístil na 38. pozici, což bylo dobré východisko k tomu, aby v dalších fázích závodu postoupil mezi alespoň dvacet nejlepších. MEZIVÁLEČNÉ ÚSPĚCHY**

Soutěž Všestrannost-Eventing neboli Military vznikla původně z potřeb testovat způsobilost koní při náročných úkolech pro armádu. Historicky zaznamenávalo Československo na olympiádách úspěchy v disciplíně Jezdectví v období před II. světovou válkou, kdy bylo armádním sportem a dostávalo se mu zasloužené podpory. Zástupce drezurního ježdění Emanuel Thiel v roce 1924 obsadil šesté místo. V roce 1930 si z Amsterdamu zlatou medaili odvezl František Ventura s koněm Elliot. Českoslovenští jezdci se zúčastnili úspěšně iv roce 1936 olympijských her v Berlíně, kde tříčlenný tým ve všestrannosti vybojoval čtvrté místo. Po druhé světové válce se Československo zúčastnilo olympiády v Římě, kde reprezentovali jezdec Šembera a Hrúzik. Naposledy v roce 1992 prošel kvalifikačním limitem až do Barcelony Jiří Pecháček v disciplíně Skoky, z důvodu nemoci koně však z bojů odstoupil.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).