Menu Zavřít

Český křišťál nekončí

21. 11. 2008
Autor: Euro.cz

Sklářství

BRAND24

Sklárny Sklo Bohemia ve Světlé nad Sázavou, které jsou v úpadku, minulý týden definitivně opustilo 112 z celkem zhruba 1100 zaměstnanců. Dalších 246 lidí odejde k 1. prosinci, protože jim firma dluží výplatu za dva měsíce. Problémy skupiny Bohemia Crystalex Trading, do níž světelské sklárny patří, nicméně nepřinesly českému sklářství jen negativa.
Například karlovarský výrobce uměleckého a luxusního křišťálu Moser již před více než měsícem rozjel menší výrobu v areálu bývalé sklárny Český křišťál v Chlumu u Třeboně (rovněž bývalá součást Crystalexu, provoz ukončila před pěti lety). „Na Karlovarsku se dlouhodobě potýkáme s nedostatkem kvalifikovaných řemeslníků,“ vysvětluje ředitel Moseru Antonín Vlk, „a protože máme v současné době velké množství zakázek, pronajali jsme si část výrobních prostor v areálu skláren v Chlumu a zrepasovali stroje v dílně pro finální dekoraci polotovarů.“
Část ze současných patnácti brusičů tvoří bývalí zaměstnanci Českého křišťálu, sedm již přišlo ze Světlé. Moser do konce roku počítá v Chlumu s celkem 20 skláři. Další rozšiřování provozu firma zatím nechce předjímat. „Záleží na postupu rekvalifikace současných pracovníků a požadavcích na zvýšení výrobních kapacit,“ říká Vlk. Moser má ještě jednu menší brusírnu na střední Moravě v Karolince, kterou již dle Vlka nelze dále rozšiřovat.
Zájem o kvalifikované řemeslníky má i nižborská sklárna Rückl Crystal, kde již tři skláři ze Světlé pracují. „Poptáváme i brusiče nebo prohlížečku, problémem je pro nás ale lokalita,“ říká ředitelka skláren Simona Prokopová.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).