Menu Zavřít

Český hazard se těší na jackpot

9. 6. 2008
Autor: Euro.cz

Do jaké míry se má regulovat hazard? O tom se už roky v Česku vedou velké diskuze. A nejsou u konce. Nový návrh zní: Všechnu regulaci zrušit a uvidí se!

Sázkové hry Příprava loterijního zákona dostala v posledních dnech další políček v oblasti veřejného projednávání. Zákon je nyní v připomínkovém řízení, které napadla Asociace provozovatelů kurzových sázek. Ta zpochybňuje roli společnosti Ernst & Young jako nezávislého a nezaujatého odborníka při řízení veřejné diskuze o návrhu nového zákona pro loterie a sázení. „Minimálně jeden aktivní účastník veřejných diskuzí k přípravě herního zákona je i zákazníkem Ernst & Young,“ tvrdí výkonný ředitel asociace Marek Herman. Společnost Ernst & Young pověřilo řízením veřejné diskuze k novému hernímu zákonu ministerstvo financí. Podle úřadu tato poradenská společnost zvítězila v řádném výběrovém řízení a do veřejné diskuze se teď může přihlásit kdokoliv. U tak velké společnosti, jakou je Ernst & Young, je podle asociace do značné míry přirozené, že bude mít mnoho klientů. „Proto je na místě otázka, jestli je skutečně potřeba, aby přípravu herního zákona vedla nadnárodní společnost a zda ji nemůže řídit ministerstvo financí samotné,“ říká Herman. Náměstek ministra Tomáš Zídek ale vysvětluje, že Ernst & Young pouze řídí veřejnou diskuzi, která předchází přípravě věcného záměru zákona. Ten bude zpracovávat jeho úřad. NAVRHOVANÉ ZMĚNY LOTERIJNÍHO ZÁKONA • zákaz provozování her po telefonu • internetové sázení a reklama na nepovolené hry je nedovolená • definice kasin, za která se dnes vydávají i podniky s několika výherními automaty • kasina by musela provozovat takzvanou hru na živo a prodloužila by se doba, po kterou musejí uchovávat videozáznamy • výše zdanění se má ustálit na 20 procentech; dnes se daň vyměřuje podle velikosti obratu, takže některé společnosti se účelově dělí na menší subjekty a platí často pouze šestiprocentní daň • danit se mají i manipulační poplatky u kurzových sázek a spropitné v kasinech Pramen: Senát ČR V čem je problém? Společnost Ernst & Young zahrnula do veřejné diskuze i European Gaming and Betting Association. K jejím členům patří provozovatelé internetového sázení Bwin a Unibet, kteří v Česku nelegálně podnikají. Podle asociace nelze vyloučit, že Ernst & Young se tím dopustila porušení Federálního zákona Spojených států amerických. Tamní zákon totiž zcela vylučuje internetové provozovatele sázek z jakéhokoliv seriózního jednání s dalšími americkými společnostmi. „Na první pohled by americký zákon neměl mít na situaci na českém trhu dopad, prostě proto, že u nás neplatí. Vzpomeňme ale, že americké firmy jsou i mimo americké území vázány zákony týkajícími se například korupce při získávání zakázek, a v tu chvíli je zřejmé, že americká legislativa neomezuje americké firmy pouze na území Spojených států, ale celosvětově,“ poukazuje generální ředitel firmy Sazka Aleš Hušák. Loterijní zákon? Zrušit!**

Bariéry proti hazardu se tak otřásají. I zastánci tvrdé ruky totiž ztrácejí chuť do dalšího boje. „Přikláním se k tomu, že bychom měli zrušit loterijní zákon, a pak to půjde lépe. Jsem již úplně na druhé straně. Zrušme ho, dělejte si tady, co chcete, ono se to za pár let projeví. A potom dosáhneme toho, co já chci – omezení hazardu. Pak nebude žádný hazard,“ zlobí se senátor Josef Novotný (SNK-ED).

Senátor se tak překvapivě shoduje třeba se šéfem společnosti Sazka Alešem Hušákem. „Loterijní zákon je třeba zrušit, protože stát jej neumí kontrolovat v celé šíři, jak v té povolené, tak v té nepovolené oblasti,“ vysvětluje Hušák. Zrušení loterijního zákona by tak podle něj přispělo k tomu, že by všichni mohli svobodně a volně podnikat a nikdo nebyl omezen.

BRAND24

S takovým přístupem ale nesouhlasí regulátor – ministerstvo financí. „Je nutné, aby nějaká forma regulace byla,“ říká mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Úřad ale uznává, že technický pokrok v některých bodech stávající zákon překonal. Rezort proto chystá novelu, k níž nyní začíná veřejná debata. Nový věcný záměr novely chce ministerstvo předložit vládě do konce roku.

Senátor Novotný ovšem míní, že Česko je jediná země na světě, kde je hazardní hraní bezbariérové a lze se k němu velice snadno dostat nejen ve velkých městech, ale i v mnoha menších obcích. Pustit do tohoto prostředí další hazard je podle něj cesta do pekel. „A já si už nyní jen přeji, abychom zrušením tak již obcházeného a deformovaného zákona o loteriích v podstatě dosáhli toho stavu, kdy se lidi v ulicích postarají o to, že hazard bude zakázán,“ dodává.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).