Menu Zavřít

Český bratr Velké zdi

28. 8. 2006
Autor: Euro.cz

KLÁŠTER CHOTĚŠOV Západočeská obec Chotěšov leží necelých dvacet kilometrů jihozápadně od Plzně. Dominuje jí mohutná budova bývalého kláštera, která se roku 2003 dostala na jeden smutný seznam. Patří mezi sto nejohroženějších památek světa, podobně jako například Velká čínská zeď.

Největší škody klášteru způsobila armáda.| KLÁŠTER CHOTĚŠOV

Západočeská obec Chotěšov leží necelých dvacet kilometrů jihozápadně od Plzně. Dominuje jí mohutná budova bývalého kláštera, která se roku 2003 dostala na jeden smutný seznam. Patří mezi sto nejohroženějších památek světa, podobně jako například Velká čínská zeď.

Monumentální budova chotěšovského kláštera stojí nedaleko hlavní silnice z Plzně do Domažlic. Je nepřehlédnutelnou dominantou celé obce a rozkládá se na pozemcích o rozloze 6,86 hektaru. Budova klášterního konventu je čtyřkřídlá s rajským dvorem uvnitř. Hlavní průčelí pak tvoří jihovýchodní křídlo obrácené do zahrad, ohraničených terasní zdí se dvěma věžemi.

Při bližším pohledu na bývalý klášter je však jasné, že zařazení na seznam nejohroženějších památek je zcela oprávněné. Ještě donedávna byla vybitá všechna okna, střechou zatékalo a zdi se rozpadaly. Jen díky iniciativě obce a občanského sdružení Klášter Chotěšov není situace ještě horší a budovy zatím stojí. Na celkovou opravu areálu by bylo potřeba přes miliardu korun, které se však nedají jen tak sehnat. Obec proto hledá silného investora, který by byl schopen pomoci památce alespoň z nejhoršího.

REZIDENCE PREMONSTRÁTEK Počátky ženského kláštera v Chotěšově jsou bezprostředně spjaty s premonstráty z Teplé a zakladatelem tamní kanonie blahoslaveným Hroznatou. Právě on nechal na popud své sestry Vojslavy někdy v letech 1202 až 1210 chotěšovský klášter postavit. Osazenstvo tvořily zpočátku premonstrátky z Doksan, po pádu Přemysla Otakara II. roku 1278 byl však klášter spolu s kostelem vypleněn a nově vysvěcen byl teprve koncem 13. století.

Pohromy se následně objektu vyhýbaly až do roku 1421, kdy byl vypálen husitskými vojsky. Přestože se podařilo ženskou komunitu do několika let obnovit, měla dlouho jen omezené finanční prostředky. Další rozmach přišel teprve za vlády Ladislava Pohrobka.

Při všeobecném úpadku klášterního života v 16. století dolehly těžkosti i na chotěšovskou komunitu. V době třicetileté války žilo v klášteře jen 14 jeptišek a osm dalších členek. Dekretem z roku 1619 byl proto konvent zkonfiskován a o rok později odprodán rodině Mansfeldů. Úplné zrušení kláštera přišlo na základě Josefinských reforem v roce 1782. Budovy následně sloužily potřebám šlechty a později v nich byl otevřen i penzionát pro výchovu dívek.

Klášter Chotěšov ve 2. polovině 19. století.|
POMŮŽOU NOROVÉ?
Roku 1937 získaly klášter od šlechtického rodu Thurn-Taxisů opět řádové sestry. Za druhé světové války zde fungoval ženský starobinec a v jednom křídle bylo ubytováno i 200 totálně nasazených dívek. Po válce byly německé řádové sestry odsunuty a v klášteře zůstaly jen české řeholnice. V roce 1950 musely však také ony odejít a do objektu se nastěhovala Československá armáda.

Soustavným zanedbáváním údržby se objekt brzy změnil téměř v ruiny. Armáda sice roku 1973 jeho prostory opustila, památka ale byla v natolik špatném stavu, že nemohla být dále využívána a chátrání rychle pokračovalo.

Po roce 1989 byla jedna část kláštera vrácena řádovým sestrám a druhá připadla obci, která se později stala správcem celého areálu. Za posledních 15 let se do oprav investovalo již 30 milionů korun, vzhledem k rozlehlosti stavby je to ale stále málo. Ministerstvo kultury dává každý rok jen zhruba 1,5 milionu, což stačí pouze na menší opravy. Nadějí se tak v posledních měsících ukazuje spíš možnost čerpání dotací z norských fondů na obnovu památek. „V prvním kole jsme sice neuspěli, ale řekli nám, že naše žádost je dobře připravená a máme ji podat znovu,“ říká s nadějí v hlase starosta Chotěšova Čeněk Smetana.

POPIS OBJEKTU

Název Klášter Chotěšov

Místo Chotěšov

Kraj Plzeňský

Adresa č. p. 1

Typ klášter

Stav havarijní

Využití příležitostné

BRAND24

Kult. památka od roku 1958

Vlastník obec Chotěšov

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).