Menu Zavřít

Česko stáhne obchodní rady z Unie

24. 11. 2006
Autor: Euro.cz

V příštím roce bude ukončena práce 25 obchodně-ekonomických úseků při českých velvyslanectvích v zemích Evropské unie.

Jak uvádí internetové stránky týdeníku Profit, obchodní radové naopak posílí pozice v zemích jako je Čína, Vietnam, Indie, Mongolsko, Rusko a mnoha dalších. Tato změna je jedním z kroků nové proexportní politiky státu, kterou vypracovalo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR.

Základem ekonomické diplomacie mají být v budoucnu zkušení lidé z byznysu. „Kdo to na vlastní kůži nezažil, nedokáže se vžít do situace obchodníka,“ říká nový náměstek ministra zahraničí pro vnější ekonomické vztahy David Gladiš. Ten se sám ještě před pár týdny živil exportem do Číny.

Hodlá proto zpřísnit kriteria výběru pracovníků obchodně-ekonomických úseků ambasád. Ke konkrétním zájemcům by se nemělo vyjadřovat jen ministerstvo průmyslu a obchodu, ale i zástupci podnikatelských svazů. Má se klást důraz na znalost teritoria a jazykové vybavení, přičemž místa se otevřou i pro odborníky z praxe. Tato kritéria mají od příštího roku hrát při obsazování zahraničních postů větší roli než počet let, které si úředníci „odsedí“ v kancelářích Černínského paláce.

BRAND24

David Gladiš ale přiznává, že očekává tuhou nechuť svých podřízených k podobným změnám. Přesto přijdou a nebudou kosmetické. Základ bude ve třech oblastech: lidé, teritoria, náplň práce. Gladiš hodlá zavést v obchodní diplomacii manažerské hledisko posuzování pracovníků. „Je to zásadní nedostatek ze strany jejich vedení – ti lidé nikdy nedostali konkrétní zadání a nelze je proto možné ani hodnotit, zda pracují dobře nebo ne,“ kritizuje dosavadní systém. Od příštího roku se tak obchodní radové mohou „těšit“ na stanovení plánů činnosti, konkrétní úkoly a hlavně kontrolu jejich plnění.

Koordinaci zahraničně-obchodní činnosti státu a soukromé sféry by měla mít od prosince konkrétně na starosti Česká rada pro obchod a investice. Vytvoří ji zástupci podnikatelských svazů, obou ministerstev a agentur jako CzechTrade či CzechInvest. Mimo jiné by tak mohly odpadnout duplicity, kde v cizině například stejné informace sbírá několik českých zástupců. „Tato opatření by mohla v příštím roce přinést úsporu až 50 milionů korun,“ uvádí jasný důvod ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).