Menu Zavřít

Česko přichází o zájem turistů. Nejvíc trpí Morava

17. 8. 2009
Autor: profit

Další zahraniční turisté zmizeli z České republiky. To není scénář filmového hororu, ale slova čísel o cestovním ruchu v letošním druhém čtvrtletí. Zveřejnil je dnes Český statistický úřad.

Autor: Jakub Stadler

Podle jeho údajů bylo období od letošního dubna do června nejhorším druhým čtvrtletím za posledních osm let. Turisté si za tři měsíce dopřáli celkem 8,8 milionu noclehů v některém ubytovacím zařízení. Od loňského roku to představuje pokles o 8,6 procenta. U zahraniční klientely byl pokles ještě výraznější - 10, 1 procenta.

Místo kempu raději do lázní

„K mírnému nárůstu přenocování došlo pouze u čtyřhvězdičkových hotelů, a to o 1,3 procenta. Na celkovém poklesu se nejspíš v červnu podílelo i nepříznivé počasí, které srazilo počet přenocování v kempech o 31 procent v porovnání se stejným obdobím loňského roku,“ uvedl úřad ve své zprávě.

To potvrzují i ti, kdo v cestovním ruchu pracují. „Čeští turisté zatím vyhledávali ,krytou zábavu, do kempů se jim moc nechtělo a jejich zájem se obracel i na wellness pobyty. Velký zájem byl ve druhém čtvrtletí o balíčky v nabídce last minute. Lidé zřejmě vyčkávali na to, jaké bude počasí a jaká bude jejich finanční situace,“ uvedl Richard Šipoš z portálu Spa.cz.

Podle něj většina hotelů, které s webem spolupracují a poskytují wellness služby, měla téměř naplněné kapacity.

O trvalém zájmu Čechů o domácí lázně svědčí i čísla. Zatímco celkově poklesl počet noclehů v lázeňských zařízeních o 6,2 procenta a u zahraničních klientů dokonce o 14,6 procenta, Češi nocovali v lázních téměř stejně často jako před rokem. Statistici zaznamenali pokles o pouhé 0,2 procenta.

Nejvíc turistů chybí na jihu Moravy **

Odliv turistů, a především těch ze zahraničí, se dotkl bez výjimky všech regionů. Nejcitelněji jej však pocítila jižní Morava, kde patří k nejpopulárnějším destinacím Lednicko-valtický areál. Navzdory tomuto lákadlu však do kraje přijelo o 17,4 procent turistů méně než vloni. Podobně se situace v cestovním ruchu vyvíjela i na Liberecku, kde přišli meziročně o 16,3 procenta turistů.

O plně obsazených pokojích si většina hoteliérů či majitelů penzionů mohla nechat jen zdát. Podle statistiků byla průměrná obsazenost těchto ubytovacích zařízení 41,1 procenta, což představuje snížení o 3,3 procentního bodu. Největší zásah dostaly od hospodářské krize nejluxusnější hotely. Těm, které se chlubí na svém vývěsním štítu pěti hvězdami, poklesla obsazenost o 11,2 procentního bodu.

CONTENT24

Tomio Okamura z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur upozorňuje, že Český republika zažívá v porovnání se zbytkem Evropy mnohem výraznější pokles zájmu turistů. A že jej navíc nelze plně přičítat hospodářské krizi, protože začal již dlouho před jejím přenosem na starý kontinent.

„Důvodem poklesů není evidentně jen současná ekonomická krize a tím nechuť lidí utrácet za cestování, ale navíc také trvalé neřešení notoricky známých problémů. Patří mezi ně šidící taxikáři, kapsáři, nepoctivé směnárny a další potíže, o kterých se píše ve všech průvodcích o České republice. Problémem je také chybějící turistická infrastruktura v mimopražských regionech což je brzdou v případě takzvaných druhých návštěv především západoevropských turistů,“ konstatoval mluvčí a viceprezident asociace.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).