Menu Zavřít

Česko otesánkem zůstane

4. 6. 2007
Autor: Euro.cz

GLOSY Evropa je regionem, kde jsou nejvyšší daně na světě. A Česká republika patří dokonce i v rámci Evropy mezi země s vysokými odvody. Smutnou pravdu potvrzuje čerstvá statistika OECD. Samozřejmě, bolestivé odvody byly hlavně doménou předchozích vlád pod vedením sociální demokracie.

GLOSY Česko otesánkem zůstane

BRAND24

Evropa je regionem, kde jsou nejvyšší daně na světě. A Česká republika patří dokonce i v rámci Evropy mezi země s vysokými odvody. Smutnou pravdu potvrzuje čerstvá statistika OECD. Samozřejmě, bolestivé odvody byly hlavně doménou předchozích vlád pod vedením sociální demokracie. Ale ani reforma veřejných financí, kterou navrhuje současná pravicová vláda, občanům a firmám příliš neuleví. Chvályhodné jsou jistě dva její rysy. Především skutečnost, že akcentuje nepřímé daně nad těmi přímými. Sympatické je i to, že se má zastavit hrozivé zadlužování státu. Třetí kýžený efekt, totiž důrazné snížení celkového daňového břemena, ale bohužel reforma nepřinese. OECD může Česku rezervovat čelnou příčku v žebříčku daňových otesánků i napřesrok. Černý pátek dodavatelů**

Tisková konference, na které bylo minulý pátek oznámeno převzetí prodejen Delvity společností Billa, se nesla ve slavnostním duchu. Novináři chválili zde přítomné zástupce Billy za to, jak pečují o kvalitu potravin. Ptali se také na další expanzi řetězce na českém trhu. A pak přišel blesk z čistého nebe: „A budou muset dodavatelé končící Delvity zaplatit Bille znovu zalistovací poplatek?“ zněla otázka. Generální ředitel Jaroslav Szczypka několikrát polkl, chvíli bylo ticho, potom se přítomní dozvěděli něco o dlouhodobém vztahu mezi řetězcem a jeho dodavateli a šlo se domů. Zda se opakuje situace, kdy Hypernova přebírala provozovny Julius Meinl, jsem se pokoušel ověřit na Potravinářské komoře. Zatím se prý žádný dodavatel neozval. Uvidíme v příštích několika dnech.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).