Menu Zavřít

Česko nepodporuje Tošovského do čela MMF

27. 8. 2007
Autor: Euro.cz

Bývalý guvernér České národní banky a expremiér Josef Tošovský, kterého nominovalo Rusko na funkci výkonného ředitele Mezinárodního měnového fondu (MMF), není kandidátem České republiky. Potvrdil to premiér Mirek Topolánek. Podle něho země svůj postoj koordinuje v rámci Evropské unie, jejímž kandidátem na tento post je bývalý francouzský ministr Dominique Strauss-Kahn.

Bývalý guvernér České národní banky a expremiér Josef Tošovský, kterého nominovalo Rusko na funkci výkonného ředitele Mezinárodního měnového fondu (MMF), není kandidátem České republiky. Potvrdil to premiér Mirek Topolánek.

Podle něho země svůj postoj koordinuje v rámci Evropské unie, jejímž kandidátem na tento post je bývalý francouzský ministr Dominique Strauss-Kahn. „Nepovažujeme za seriózní tento návrh měnit,“ řekl Topolánek.

BRAND24

Podle prezidenta Václava Klause je ruská nominace Tošovského podivná o to víc, že česká vláda nominovat ani podpořit Tošovského na tento post nehodlá. Nebývá prý obvyklé, aby jeden stát kandidoval občana jiné země. Naopak bývalý prezident Václav Havel nominaci Tošovského na post výkonného ředitele MMF přivítal s tím, že jej zná jako zkušeného bankéře a slušného člověka.

Sám Tošovský si ruské nominace považuje a mluví o její příznivé reakci ve světě. „Je pro mě velkou ctí být zvažován na nejvyšší funkci v MMF,“ uvedl. „Jsem potěšen, že moje nominace se setkala s pozitivní reakcí ministrů financí a guvernérů (centrálních bank) několika zemí ve všech světových regionech,“ uvedl bývalý guvernér.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).