Menu Zavřít

Česko načas dohnalo Německo

5. 1. 2007
Autor: Euro.cz

Ceny proudu se v obou zemích začátkem ledna srovnaly

Oslavy příchodu roku 2007 jsou pryč. Jestli však přeci jen někomu v ledničce zůstal dobře vychlazený sekt, je na čase jej otevřít. Česko konečně dohnalo sousední Německo v jednom z ekonomických ukazatelů. Velkoobchodní ceny elektřiny prodávané na měsíc únor jsou totiž zhruba stejné. „Počátkem ledna se dokonce megawatthodina elektřiny prodávala v České republice o půl eura dráž než v Německu,“ sdělil týdeníku EURO jeden z obchodníků s proudem. Německé ceny však časem přeci jen získaly navrch, rozdíl proti České republice byl ale minimální. Ve čtvrtek 4. ledna zhruba ve dvanáct hodin dopoledne byl kupující v Německu ochoten zaplatit za megawatthodinu 52,25 eura, cena nabídky prodávajícího byla o euro vyšší. V Česku byl poměř poptávky za 51 eur za megawatthodinu proti nabídce za 53 eur. Cena elektřiny v Německu od počátku roku mírně klesla, zatímco v Česku naopak zlehka stoupla. Důvodů je několik: nízké ceny emisních povolenek i skutečnost, že se v Německu po Novém roce ještě ani nezačalo s elektřinou pořádně obchodovat. Koncem ledna bude rozdíl měsíčních velkoobchodních cen mezi Českem a Německem určitě větší. Navíc většina kupujících v Německu již má dodávky elektřiny pod smlouvou a je málo aktivní nebo spoléhá na vysokou likviditu tamního trhu. Na rozdíl od některých svých českých kolegů. Ti v tuzemsku hodlají nakoupit potřebnou elektřinu co možná nejdříve, kvůli omezené nabídce. Producenti však upozorňují, že žádný nedostatek proudu nehrozí.

BRAND24

Z dramatu je pohoda.

Koncem roku přitom byla situace na trhu s elektřinou velmi dramatická. ČEZ ještě koncem listopadu předpokládal, že odběratelé, kteří s ním neuzavřeli smlouvy o dodávkách elektřiny na rok 2007, si budou muset připlatit. Společnost totiž počítala s tím, že ve střední Evropě bude nedostatek elektřiny, což ještě výrazněji zvýší její ceny. Původní propočty kalkulovaly s dalším, zhruba osmiprocentním nárůstem velkoobchodních cen, k již oznámenému zhruba sedmnáctiprocentnímu zdražení. „Ano, koncem roku hrozilo, že se do velkoobchodních cen elektřiny promítne další zdražení. Situace nakonec nebyla tak dramatická, jak se očekávalo,“ vysvětluje obchodní ředitel ČEZ Alan Svoboda. Firma dodržela závazné nabídky, a tímto způsobem prodala většinu své elektřiny. „Nenastal případ, kdybychom prodali elektřinu za vyšší ceny,“ říká Svoboda. Společnosti, kterým takové nebezpečí hrozilo - jejich vedení totiž zariskovalo a počítalo s tím, že koncem roku ceny elektřiny klesnou -, nakonec uspěly. „Našly si levnějšího dodavatele,“ konstatoval Svoboda. Obchodníci však na takových smlouvách příliš nevydělají, naopak. Zdroje obeznámené se situací na českém trhu tvrdí, že na konci roku mnohdy obchodníci prodali vyčkávajícím klientům elektřinu i za cenu toho, že na kontraktu nevydělají. Výdělek vyměnili za získání nového klienta. To ovlivnilo i firmu ČEZ, která v segmentu velkých a středních odběratelů ztratila několik větších zákazníků. Její podíl na tomto trhu klesl pod čtyřicet procent, zatímco loni na něm ovládala více než čtyřicet procent. „Za poslední dva roky jsme ztratili dvanáct procent v této kategorii,“ dodává Svoboda. Nutno však podotknout, že ČEZ bez problémů prodal téměř veškerou svoji produkci pro letošek a neměl by problémy udat i více elektřiny.

Dříve než se čekalo.

A jaká bude situace v budoucnu? České ceny elektřiny budou i nadále významně ovlivňovány německým trhem. Tam v posledních týdnech dochází k citelnému zlevňování. Zatímco počátkem listopadu stála u ročních kontraktů megawatthodina silové elektřiny 58 eur, před koncem loňského roku to již bylo zhruba 52 eur. V Česku jedna megawatthodina stojí zhruba 44 eur. „Německá idylka ale zřejmě brzy skončí. Do tří měsíců se na největším kontinentálním trhu s elektřinou začne obchodovat s kontrakty na rok 2008 a tady nelze očekávat, že by nastalo nějaké výrazné zlevnění, spíš naopak. Jak velké bude zdražení, záleží na mnoha faktorech,“ upozornil již zmíněný obchodník s elektřinou. Předpovídá, že cena megawatthodiny elektřiny u kontraktů pro rok 2008 přesáhne v Německu částku šedesáti eur. Za normálního stavu. Hrozí totiž nebezpečí, že Německo rozhodne o odstavení svých jaderných elektráren. Takový výpadek ve výrobě však musí nahradit především spuštěním drahých a zastaralých záložních uhelných elektráren. Navíc bude muset postavit urychleně další zdroje, zejména na zemní plyn. To však není otázka příštího roku. „Kdyby k tomu došlo, okamžitě máte megawatthodinu dražší o deset eur,“ konstatoval Svoboda. Další negativní zprávou je i rozhodnutí Bruselu, že Němci nesmí při plánování výstavby nových zdrojů garantovat dostatečnou alokaci povolenek na emise CO2. Jinak řečeno ten, kdo staví, nemá jistotu, že dostane přiděleno dostatečné množství povolenek. To vše jsou faktory, které mohou ovlivnit ceny elektřiny pro rok 2008. Německé energetické firmy totiž budou do cen chtít započítat veškerá budoucí rizika. A v tom nejčernějším scénáři je nutno počítat s růstem ceny ročních kontraktů až na úroveň sedmdesáti eur za megawatthodinu elektřiny. Což se samozřejmě projeví i v Česku. Pesimisté tvrdí, že velkoobchodní ceny v Česku u kontraktů pro rok 2008 podraží minimálně o patnáct procent a do dvou let budou atakovat německé.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).