Menu Zavřít

Česko investuje 1,74 miliardy do produkce cementu v Afghánistánu

27. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz / Thomas Simone

Česká republika hodlá investovat 70 milionů dolarů (1,74 miliardy korun) do produkce cementu v západním Afghánistánu. Smlouva by měla být podepsána během dvou měsíců.

Investice by se měla soustředit do afghánské provincie Herát, kde vznikne nová cementárna. Ta bude denně vyrábět odhadem 1600 tun cementu. Přibližně stejnou částkou jako Česko má na projekt přispět také afghánský soukromý sektor.

Smlouva s českou firmou by měla být podepsána během nadcházejících dvou měsíců, prohlásil podle televize 1TV Sirus Alaf, ekonomický poradce afghánského prezidenta Ašrafa Ghaního. Prezidentův poradce přitom neupřesnil, jaká česká firma se na projektu bude podílet. „Změní to budoucnost Afghánistánu, zvlášť jeho jihozápadní části,“ konstatoval Alaf.


Přečtěte si o tom, jak čeští vědci zachraňují afghánskou historii:

Zachráněné artefakty mají v Afghánistánu sloužit školním výpravám.


Afghánští představitelé očekávají, že až továrna začne cement vyrábět, cena tohoto stavebního materiálu klesne v Herátu o polovinu.

BRAND24

Afghánistán každoročně dováží čtyři miliony tun cementu a investice do jeho výroby je považována za klíčový krok k dalšímu rozvoji země, uvedla na svých webových stránkách televize 1TV.

Čtěte také:

Svět se k Afghánistánu neobrací zády. Věnuje mu 366 miliard

České poradce v Afghánistánu hlídá speciální jednotka


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).