Menu Zavřít

Česko a Německo chtějí koordinovaný rozvoj elektrické sítě ve střední Evropě

7. 4. 2011
Autor: profit

Česko a Německo na návrh ministra Kocourka vytvoří pracovní skupinu, která bude koordinovat rozvoj přenosových sítí. Zapojit by se mělo i Polsko.

Foto: Profimedia.cz

Česká republika a Německo budou koordinovat rozvoj svých přenosových sítí. Do speciální pracovní skupiny, která na návrh ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka vznikne, by se mělo zapojit i Polsko. Ministr Kocourek se na tom shodl se svým německým protějškem Rainerem Brüderlem na jejich dnešním jednání.

Přenosové soustavy všech tří zemí se musejí vyrovnávat s nestabilním výkonem například z větrných elektráren budovaných na severu Německa. Je proto nezbytné, abychom další rozvoj našich přenosových sítí společně koordinovali, protože to je jediný způsob, jak zajistit spolehlivé a bezpečné dodávky elektřiny i v dalších letech. Těší mě, že jsme se s ministrem Brüderlem v tomto pohledu jednoznačně shodli,“ říká ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

CONTENT24

Na konci dubna také v Německu skončí přechodné omezení volného pohybu pracovníků. Podle ministra Kocourka i jeho resortního kolegy Brüderleho to pro obě země bude po sedmi letech omezení znamenat významné posílení možností pracovního trhu, které prospěje ekonomikám Česka i Německa.

Dnes odpoledne ministr Kocourek vystoupí ve Spolkovém sněmu u Česko-německé parlamentní skupiny. Hlavním tématem budou další možnosti podpory obchodu mezi firmami obou zemí. Německo je největším obchodním partnerem České republiky. Vloni dosáhl vzájemný zahraniční obchod hodnoty více než 1,4 bilionu korun, z toho české firmy do Německa vyvezly produkty za více než 800 miliard korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).