Menu Zavřít

Českému dovozci koncernu Volkswagen klesl zisk na 530 milionů

16. 6. 2017
Autor: čtk

Dovozci vozů koncernu VW, Porsche Česká Republika, klesl loni zisk o devět procent na 530,5 milionu korun. Výnosy vzrostly o 12 procent na 28,5 miliardy korun. Prodeje koncernu přitom v květnu nepatrně rostly.

Pokles zisku podle zástupců firmy souvisel s tvorbou daňově neuznatelných rezerv. Rezervy na záruční opravy stouply o 27 milionů na 129 milionů korun a ostatní rezervy se zvýšily o téměř 39 milionů na 133 milionů korun.

Společnost loni spustila svolávací akci na některé dieselové modely, u nichž americké úřady odhalily obcházení homologačních emisních testů. Celkově se akce, která pokračuje i letos, týká zhruba 50 000 aut.

Prodej vozů Volkswagen, Seat a Audi stoupl firmě loni o 11,6 procenta na 52 936 aut. Zhruba 10 000 aut koupili zákazníci ze zahraničí. Za posledních pět let se prodeje na českém trhu firmy zdvojnásobily.

Porsche Česká republika se sídlem v Praze je největší společnost pro dovoz automobilů do České republiky. Skupina podniků Porsche Holding Salzburg působí ve 22 zemích Evropy a také v Číně a Jižní Americe.

Koncern si v květnu nepatrně polepšil

Německý automobilový koncern Volkswagen v květnu zvýšil dodávky zákazníkům meziročně o 3,1 procenta na téměř 899 000 vozů. Odbyt se tak vrátil k růstu po dubnovém poklesu o 1,4 procenta, oznámila firma. Součástí koncernu je i mladoboleslavská Škoda Auto, která již dříve ohlásila rekordní květnový odbyt. Od začátku roku Volkswagen dodal zákazníkům 4,2 milionu automobilů, což představuje meziroční nárůst o 0,1 procenta.

„Skupina Volkswagen v květnu zaznamenala solidní celosvětový růst. Obzvlášť povzbudivé je oživení na jihoamerickém trhu,“ uvedl v dnešní zprávě šéf prodeje Volkswagenu Fred Kappler.

Odbyt koncernu v Jižní Americe se v květnu meziročně zvýšil o téměř 15 procent. Výrazný růst zaznamenala firma také ve střední a východní Evropě, kde jí odbyt vzrostl o více než 16 procent.

Škoda Auto již ve středu oznámila, že květnu meziročně zvýšila dodávky zákazníkům o 2,4 procenta na 99 000 vozů. To představuje nejlepší květnový výsledek v historii podniku.

BRAND24

Volkswagen je největší automobilkou v Evropě. Loni navíc vystřídal japonského konkurenta Toyota v čele světového automobilového trhu, když navzdory skandálu s měřením emisí zvýšil globální prodej o téměř čtyři procenta na rekordních 10,3 milionu vozů.

Přečtěte si o dění kolem Volkswagenu:

Volkswagen nabídne dodatečnou záruku na auta dotčená aférou dieselgate

Vlastník Volkswagenu je vyšetřován kvůli manipulacím s akciovým trhem


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).