Menu Zavřít

České strojírenství čeká na nové impulsy

25. 3. 2011
Autor: profit

České podniky zabývající se klasickým strojírenstvím a produkující obráběcí a tvářecí stroje čekají na oživení.

Foto: HSBC

Zatímco automobilky, energetické firmy nebo inovativní ITC společnosti předpovídají úspěšný rok, tradiční strojírenské firmy přešlapují na místě. „Produkce se v loňském roce v porovnání s rokem 2008 propadla téměř o 45 procent,“ řekl na posledním semináři projektu HSBC Grant pro export Leoš Mačák ze Svazu strojírenské technologie. Nejčastěji čeští strojaři vyvážejí své výrobky do Německa, Ruska, ale překvapivě také do Číny.

České strojírenské společnosti, které vyrábějí obráběcí a tvářecí stroje nezažívají žádný návrat ke konjuktuře. Nadšení s automobilkami a producenty ICT čeští strojaři rozhodně nesdílejí. ČR se v rámci zemí CECIMO (Evropský výbor pro spolupráci v průmyslu obráběcích strojů) umístila na 7. místě a celosvětově na 12. místě. „Před námi jsou samozřejmě Německo či Itálie, ale také Rakousko a Belgie,“ upřesňuje Leoš Mačák ze Svazu strojírenské technologie. Tomáš Nymburský z HSBC k tomu dodal: „Propad u českých exportérů zaměřujících se na strojírenství byl opravdu významný, nicméně v celosvětovém kontextu adekvátní. Celosvětová produkce totiž klesla z 55,5 mld. euro v roce 2008 na 35,1 mld. euro v loňském roce. Což představuje pokles 37 procent.“ Nejzajímavější je pro české strojírenské exportéry stále Německo, Ruská federace a nově i Čína. „Jestliže do Německa jde téměř 30 procent celkového vývozu obráběcích strojů, tak do Číny to je již téměř 11 procent,“ říká Leoš Mačák. Na vzrůstající význam Číny upozorňuje české exportéry dlouhodobě i HSBC. „Předpokládáme, že během pěti let bude zhruba asi 30 procent čínského zahraničního obchodu probíhat v RMB. Ve finále se může stát, že renminbi bude jednou ze tří nejpoužívanějších měn světového obchodu,“ vysvětluje Tomáš Nymburský z HSBC.

BRAND24

Podle Jiřího Flídra, generálního ředitele ZVU Potez, je potřeba vystihnout aktuální světový trend ve výstavbě cukrovarů. Společnost ZVU Potez se specializuje na tlakové nádoby a jejich dodávky pro potravinářský průmysl. „V současné době je velmi silný tlak na výstavbu cukrovarů a je potřeba tohoto okamžiku vystihnout. Víme o několika regionech, které plánují výstavbu ve velmi krátkém časovém horizontu. Na druhou stranu výstavba cukrovaru není vůbec jednoduchá záležitost,“ říká.

Česká republika má tradičně silný strojírenský průmysl a byla by velká škoda vyklidit světové trhy bez boje. Právě pro ty, kteří chtějí bojovat je určen HSBC Grant pro export. Soutěž, ve které mohou čtyři šťastné společnosti, vyhrát peněžitý grant a zároveň nefinanční podporu při samotném vývozu jak od banky samotné, tak od odborných partnerů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).