Menu Zavřít

České selfie

10. 6. 2014
Autor: Euro E15

Snímky z historického okamžiku, oslav sedmdesátého výročí vylodění vojsk v Normandii, obletěly celý svět. Je na nich třeba britská královna, vedle americký prezident, ruský prezident, německá kancléřka a pak paní Zemanová a pan Forejt. Škoda, že se nefotilo selfie jako při nedávném předávání Oscarů, jistě by naši zástupci získali ty nejlepší star.

Na jednu stranu se není čemu divit. Co lze také čekat od party, kterou vede prezident, jenž občas posvačí gothaj namočený v bílém víně (ano tohle opravdu předvedl kolegům při jednom z předvolebních rozhovorů). Na druhou stranu by měl být v okolí hlavy státu alespoň někdo soudný, kdo vše hodí do latě.

Tím někým je ale Zemanův ceremoniář Jindřich Forejt. Prezident ho zdědil po Václavu Klausovi. Už v jeho éře proslul Forejt coby český Forrest Gump, když se jakoby náhodou ocitl na každém snímku s důležitou osobou, která navštívila Hrad. Od někoho takového se nedá moc velká pomoc čekat. Naopak.

Jindřich Forejt mezi světovými státníky
Jindřich Forejt (v levém horním rohu) mezi státníky (Zdroj: Independent)


Jindřich Forejt využil příležitost, a když ještě docvakávaly foťáky po pózování pro skupinové foto, přispěchal do davu státníků a monarchů, aby pomohl prezidentu Zemanovi ze schodů (mimochodem Alžběta II. to ve svém úctyhodném věku zvládla sama). Při té pomoci prezidentu Zemanovi se ceremoniář Forejt zase objevil náhodou u Baracka Obamy a jeho prostřednictvím (na fotce ho trochu drží za rukáv) pomáhá i britské panovnici. V tu chvíli je jediným ceremoniářem ze všech zahraničních delegací, který do davu přispěchal. Z toho se dá usuzovat, že buď jako jediný zná pravidla protokolu, nebo že je znají ostatní ceremoniáři a on tam neměl co dělat.

Dost podobně se dá mluvit i o prezidentově manželce Ivaně. Ona zase byla jedinou manželkou, která se účastnila oficiálního focení. I to je přinejmenším neobvyklé. Třeba Samantha Cameronová na snímcích není, i když svého muže doprovázela.

Celé to trochu evokuje archetyp české dovolené. Můžeme být vlastně nakonec rádi, že si česká delegace ještě něco nevzala z hostiny s sebou na cestu do ubrousku.


Čtěte další komentáře autora:

ANO, bude to pryč

Jedna dobrá zpráva z Ukrajiny

BRAND24

Eurodivadlo

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).