Menu Zavřít

České podniky konec intervencí nepřekvapil. Jsou zajištěny na několik let dopředu

6. 4. 2017
Autor: Mladá fronta, archiv

Tuzemské podniky jsou podle Svazu průmyslu a dopravy na konec intervencí připraveny a neměl by je zaskočit - počítají s ním ve svých podnikatelských plánech. Postupně dochází ke zvyšování podílu transakcí v eurech a firmy zvyšují podíly zajištěného exportu. Podle Asociace exportérů je nyní zhruba 80 procent objemu českého exportu zajištěno proti pohybům měny.

„Doufáme, že ČNB dostojí svému slibu a bude korigovat případné excesivní výkyvy kurzu. Prozatím to ale vypadá, že posílení kurzu je jen mírné,“ řekl dnes viceprezident svazu Radek Špicar.

Například ČEZ ovlivní ukončení intervencí minimálně. „Využíváme standardních zajišťovacích nástrojů proti výkyvům kurzu a zároveň i přirozeného zajištění, kdy elektřinu předprodáváme v eurech, máme řadu výdajů v také v eurech a například dluh emitujeme rovněž většinou v eurech,“ uvedl mluvčí Roman Gazdík.

Podle mluvčího automobilky Škoda Auto Zdeňka Štěpánka firma provádí obchodní transakce v různých světových měnách. „Proti výkyvům kurzu se proto zajišťujeme standardními nástroji finančního trhu. Co se týče dopadu konce intervencí, dá se všeobecně říci, že silnější česká koruna bude mít negativní vliv na konkurenceschopnost domácích exportérů. Škoda Auto je ale globální firma a pro naše finanční řízení a plánování jsou primárně směrodatné ukazatele v euru, nikoliv v české koruně. Z tohoto pohledu by pro nás byla přínosem dlouhodobá stabilita kurzu české koruny k euru. Proto také dlouhodobě prosazujeme přistoupení k euru,“ dodal.

Táborská firma Brisk má kurz koruny zajištěný na dva až tři roky dopředu. „Z krátkodobého pohledu tedy není žádný problém. Veškeré projekty máme na 24 korunách za euro, tím pádem máme určitou rezervu,“ potvrdil majitel firmy Mojmír Čapka.


Čtěte dále o konci intervencí ČNB:

ČNB ukončila intervence

Konec intervencí poslal vzhůru výnos z českých dluhopisů

Ukončení intervencí může zlevnit elektroniku i zájezdy

Celkový účet za intervence: 2 biliony korun


Také výrobce umělých střívek Viscofan nyní neočekává žádné významné dopady konce intervencí. „Naše balance výdajů a příjmů v eurech je zhruba rovnocenná. Důležité pro nás bude, jak se bude v návaznosti na tuto změnu vyvíjet kurz dolaru vůči české koruně, protože si myslím, že taktéž posílí,“ uvedl jednatel společnosti Miloslav Kamiš.

„Spíše očekáváme posílení koruny, což musíme spočítat na naší devizové bilanci, je to pro nás zdražení exportu a zlevnění importu. Bude to v každém případě asi tlak na výrobní náklady ve výrobních závodech. Slabší koruna vyhovuje výrobcům s nižší přidanou hodnotou, kteří profitují z nižších mezd, dokážou vyvézt výrobky levněji,“ uvedl šéf skupiny Bosch v ČR Milan Šlachta.

Brněnská strojírna Šmeral Brno krok ČNB očekávala. „Překvapení nejsme, zajistili jsme se do konce roku a dopad případného výrazného posílení na nás by neměl být nijak výrazný,“ sdělil Vít Rádsetoulala z ekonomického oddělení firmy.

Největší tuzemský výrobce prádla Pleas v Havlíčkově Brodě vyváží 95 procent své produkce. „Pro firmu Pleas je to ukončení velice stabilního podnikatelského prostředí, protože jsme velký exportér,“ uvedl ekonomický ředitel Petr Nobst.
Podle generálního ředitele CzechInvestu Karla Kučery posílení koruny podpoří investice v ČR s vyšší přidanou hodnotou, zejména v high-tech oborech.

BRAND24

Téměř polovina vývozních firem (46 procent) předpokládá, že kurz koruny se měsíc po ukončení intervencí České národní banky bude pohybovat v rozmezí od 26 do 26,50 korun za euro. Více než tři čtvrtiny dotázaných předpovídají kurz měsíc po konci intervencí mezi 25 - 27,50 korunami za euro. Jen každý desátý exportér věří, že koruna naopak oslabí přes 27 korun za euro. Ukázal to poslední průzkum Asociace exportérů. Devizové intervence České národní banky přinesly od listopadu 2013 exportérům přímo 687 miliard korun a nepřímo 590 miliard korun.

Přečtěte si také:

Nenechte průmysl vyhasnout. Zeman jmenoval Havlíčka ministrem

Zemědělcům stoupl zisk na 11,7 miliardy, také díky dotacím

Ohlodaný tržní koláč. ČEZ a Innogy přicházejí o zákazníky


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).